» » "Весняна академічна школа Буковель 2016"

"Весняна академічна школа Буковель 2016"

Дата: 26-05-2016, 15:50 | Автор: Відділ інформації та зв'язків з громадськістю

 

20-24 травня у Буковелі була організована міжнародна навчально-тренінгова програма «Весняна академічна школа Буковель 2016» з ініціативи Громадської організації Україно-Американська асоціація працівників вищої школи та науково-популярного сайту Освітні тренди.

Асоціаціяє добровільним об’єднанням громадян України та інших країн світу, яка створена на засадах професійної належності та об’єднує представників освітянської професії – викладачів та адміністраторів вищих навчальних закладів, науковців, громадських діячів та інших осіб.

Головна мета нової для України освітньої ініціативи –підготувати лідерів-професіоналів у галузівищої освіти та створити сталу громадянську платформу, яка об’єднає провідних вітчизняних викладачів і науковців, міжнародних експертів та дослідників, інших зацікавлених осіб, для сприяння "знизу” глибоким якісним змінам в українській вищій школі.

Цьогоріч учасники школи працювали упродовж п’яти днів на території мальовничого карпатського курорту Буковель. Першого дня учасники дискутували на тему: «Законодавче забезпечення реформи вищої освіти в Україні». Обговорювали реформи вищої освіти в Україні та якість університетської освіти. Дискусія покликана стимулювати розвиток нових освітніх ініціатив, спрямованих на підтримку інституційних реформ і підвищення глобальної інтеграції та конкурентоспроможності української вищої освіти. До дискусії долучилися: Володимир Бахрушин, Ольга Гомілко, Фредрік Бйорк, Сергій Курбатов, Олена Сайтз та Том Нільссон.

Слоганом другого дня школи був «Сучасні стандарти досліджень та академічного письма, де викладачі та науковці мали змогу обговорити інтеграцію досліджень та наукових пошуків у навчальну програму бакалаврського рівня, лінгвістичну майстерність у викладацькій та науковій практиці. Також проводився майстер-клас на тему: «Як підготувати конкурентну наукову публікацію на соціогуманітарну тематику (стандарти провідних світових видавництв)», тренером якого був Анатолій Овсієнко.

Упродовж наступних днів проекту учасники плідно дискутували і на інші теми, які стосуються вищої освіти, а також приємно проводили час на відкритому повітрі. Закрив роботу школи ректор Тернопільського національного економічного університету, доктор економічних наук, професор, заслужений діяч науки і техніки України, президент Україно-Американської асоціації працівників вищої школи Крисоватий Андрій Ігорович. У своїй доповіді він розповів про сучасний погляд на сприяння академічної доброчесності в Україні, а також зазначив: «Сьогодні у нашій державі відбуваються інституційні зміни у сфері вищої освіти, а саме це – новий закон «Про вищу освіту» та інституційні зміни Міністерства освіти та науки України. Академічна доброчесність (культура) – сукупність моделей поведінки, які здобуваються в академічному просторі в процесі адаптації до зовнішнього соціокультурного середовища, внутрішньої інтеграції та розділяються більшістю представників академічного середовища. Якість освіти неможливо забезпечити без дотримання принципів академічної доброчесності усіма сторонами освітнього процесу. Що потрібно зробити, щоб сприяти академічній доброчесності в Україні? Для цього потрібно інформувати студентство, викладацький колектив, а також адміністрацію університету про те, що таке академічна доброчесність і які її компоненти; створювати навчальні програми, мотиваційні тренінги, які будуть мати прямий вплив на навчання студентів; розроблювати кодекси честі та роз’яснювати студентам, що таке плагіат. На цьому список не закінчується, адже норми та складові академічної культури слід популяризувати серед студентів. Ми повинні навчити студентів не отримувати оцінки, а здобувати знання».

Загалом учасники отримали унікальну можливість поєднати креативну й продуктивну діяльність із цікавим та приємним відпочинком на чистому повітрі посеред карпатських гір. Недаремно слоганом Школи є вислів "Дихайте повітрям і сійте зерна свого успіху / Breathing Air, Sowing Success (BASS)”.