» » Переваги та недоліки різних монетарних режимів і перспективи їх використання

Переваги та недоліки різних монетарних режимів і перспективи їх використання

Дата: 14-04-2016, 16:18 | Автор: Відділ інформації та зв'язків з громадськістю

 12 квітня 2016 р. Студентський науковий гурток кафедри банківської справи  «Банківський аналітик» було проведено науковий семінар на тему: «Переваги та недоліки різних монетарних режимів і перспективи їх використання».

З вітальним словом виступив  заступник голови гуртка – Марія Вільшанська, представивши присутніх на семінарі д.е.н., професора Дзюблюка О.В.,  к.е.н., доцента  Сороківську З.К.,  к.е.н., старшого викладача Метлушко О.В та кураторів гуртка к.е.н., доцента Забчук Г.М. та викладача Рудана В.Я. Марія Вільшанська наголосила на актуальності обраної тематики, оскільки на сьогоднішній день одним із найбільш важливих завдань в Україні є розробка і запровадження нових підходів  та інструментів  для підвищення ефективності грошово-кредитної політики з метою подолання макроекономічної нестабільності.

Змістовними були виступи  членів гуртка: Марії Полянської, Ольги Гнатів та Вікторії Микитюк.

Зокрема  доповідь на тему:  «Теоретичні засади монетарних режимів» висвітлила студентка групи  ФБС-21 Марія Полянська. У ній автором було обґрунтовано переваги і недоліки видів грошово-кредитної політики, значну увагу приділено характеристиці режиму інфляційного таргетування. Доповідач  зазначила, що за даними МВФ у 2005 р. інфляційне таргетування застосовували 22 країни (зокрема, Швеція, Канада, Австрія, Фінляндія), а також дослідила показники інфляції та ВВП у даних країнах до і після використання даного режиму.

Студентка групи ФБС-31 Микитюк Вікторія  у своїй доповіді «Монетарна політика ФРС та ЄЦБ: вибір монетарних режимів» дослідила  особливості реалізації в США режиму безномінального якоря, а також забезпечення цінової стабільності Європейського центрального банку (чинний потенціал «двох опор»). У доповіді було звернуто особливу увагу на  Закон Хамфрі – Хокінса, яким визначено орієнтири монетарної політики. Цим законом встановлено, що щорічно в лютому Федеральний резерв має оголошувати публічно його цілі зростання грошей та кредиту, а всередині року – переглядати ці цілі, а у випадку необхідності коригувати їх.

З доповіддю «Перспективи вибору монетарних режимів в Україні» виступила студентка групи ФБС-31 Ольга Гнатів. Акцентувала увагу присутніх на тому, що оптимальним монетарним режимом повинен бути режим таргетування валютного курсу, однак з метою мінімізації негативних ризиків пов’язаних із ним, необхідно вжити заходів із дедоларизації економіки, вдосконалення валютного законодавства, узгодженості монетарної та фіскальної політики, формування економічної стратегії України, спрямованої не на виконання рекомендацій Міжнародного валютного фонду та залучення міжнародної фінансової допомоги, а на розвиток внутрішнього ринку. За таких умов режим валютного таргетування матиме для вітчизняної економіки значно більше переваг, ніж негативних наслідків.

Після виступу доповідачів учасники наукового семінару  активно обговорювали проблемні та дискусійні питання.
Під час жвавої полеміки гуртківці дійшли висновку, що  політика монетарного таргетування має сенс, коли рівень інфляції незначний. В Україні, де інфляція сягає 30%, про інфляційне таргетування не може бути й мови.

Підвівши підсумки, заступник голови студентського  наукового гуртка  Марія Вільшанська висловила подяку д за ґрунтовні доповіді та всім присутнім за доповнення та обговорення.