«Нехай не гасне цвіт науки»

Дата: 13-04-2016, 17:29 | Автор: Відділ гуманітарної освіти і виховання

 «Наука не має Батьківщини, але не буває без Батьківщини вченого, і те значення, що його праці можуть мати у світі, він повинен віддавати своїй Батьківщині»
 Луї Пастер
 
Студенти КЕПІТ та працівники відділу виховання та гуманітарної освіти побували на відкритті музейної експозиції «Трагічні скрижалі української науки», яка відбулася в Українському домі «Перемога» за участю автора та керівника проекту  професора Василя Шендеровського та директора Мистецького фонду імені короля Данила Грицьківа, науковців ТНТУ ім. І. Пулюя та представників громадськості м. Тернополя.

В експозиції представлені нариси про життєвий шлях, наукові досягнення та трагічну долю 76 видатних українських науковців, що зробили значний внесок у розвиток світової науки.

Також в експозиції представлені матеріали про славетних сподвижників науки Тернопілля: біохіміка, гігієніста, епідеміолога Івана Горбачевського; фізика, кристалографа Олександра Смакулу; історика Теофіла Кострубу; історика літератури Андрія Музичку; географа, картографа Степана Рудницького; психолога, педагога, філософа Степана Балея; правознавця, політолога Станіслава Дністрянського; мовознавця Зенона Кузелю; зоолога-ентомолога Олександра Неприцького-Грановського; фізика-теоретика Зенона Храпливого; літературознавця, педагога Кирила Студинського; історика, археолога Ігоря Герету.

Виставка підготовлена на основі нарисів про славетних українських природознавців, культурних діячів, поданих у ІІІ-у виданні книги «Нехай не згасне цвіт науки» професора Василя Шендеровського. Її презентація проходила в Києві, Львові, Вінниці, Івано-Франківську.

Автор і керівник проекту професор Шендеровський В. А. – член ради «Меморіалу», доктор фізико-математичних наук, провідний науковий співробітник Інституту фізики НАН України, почесний доктор Тернопільського національного технічного університету ім. Івана Пулюя.

Учасниця екскурсії Вікторія Братусь, студентка КЕПІТ, група ПРт-11, поділилася своїми думками: «Цей день стане пам’ятним для нас, адже зумів пробудити у кожному національну свідомість, розуміння того, що ми є особлива, неповторна нація та допоміг зруйнувати стереотипи, які заважали нам рухатись вперед.

Насправді, виставка є лише невеликою даниною світлої пам’яті вчених, знищених кремлівською системою. Характеру масового терору репресії набули у 40-х роках 20 століття, а результатом стало майже повне знищення інтелігенції нашої держави.

Ми не часто задумуємося над тим, хто ж створив таке потрібне у наш час технічне приладдя, нові медичні засоби, поклав основи для проведення досліджень у тій, чи іншій галузі, створив фундамент для розвитку науки. А сьогоднішній день багато з цих питань є нерозкритими, але, знаючи відповіді на деякі з них, ми з впевненістю можемо говорити, що вагомий внесок в історію науки вклали саме українські науковці.

Оскільки за тодішньої радянської влади вони не могли розвиватися на рідній землі, бо були репресовані, відбували покарання у таборах. Та серцем завжди перебували на Україні і займалися науковою діяльністю на користь свого народу. Прикро, що, перетерпівши масові репресії, багато із вчених залишилися працювати на чужині, а долі інших нам взагалі не відомі. Серед них є імена С. Вавилова, Є. Стахова, І. Пулюя, О. Смакули, В. Кубійовича…

Згадуючи імена цих відомих науковців, пригадуються слова архієпископа Йосипа Сліпого: «Інтелігенція – розум нації». Цей вислів є підтвердженням незламного духу та великої сили сподвижників нових ідей, тобто вчених.

Всі знають, що чим вище духовність народу (освіта, культура, наука), тим більша можливість у нього вижити у цьому глобалізованому світі.»

Експозиція підготовлена за ініціативи Голови Всеукраїнської правозахисної організації «Меморіал» ім. Василя Стуса Степана Кубіва і діятиме до 12 квітня 2016 року.