» » «Європейська конвенція з прав людини та злочини минулого»

«Європейська конвенція з прав людини та злочини минулого»

Дата: 15-03-2016, 15:56 | Автор: Відділ інформації та зв'язків з громадськістю

 25-26 лютого 2016 року в Європейському суді з прав людини (м. Страсбург, Франція) з ініціативи Європейської Спільноти міжнародного права та Європейського суду з прав людини відбулася Міжнародна конференція «Європейська конвенція з прав людини та злочини минулого». До участі у заході долучилася викладач кафедри міжнародного права та європейської інтеграції ТНЕУ, кандидат юридичних наук Уляна Зіновіївна Коруц.
                                                
Основу конференції склали виступи суддів Європейського суду з прав людини, склад якого становить  47 суддів, кожен з яких представляє відповідну державу-члена Ради Європи. Участь у даній конференції передбачала відповідний режим роботи у форматі слухань, обговорень, дискусій як між суддями  Європейського суду з прав людини, так і учасниками конференції. Формат проведення був розділений на окремі провідні панелі з питань правозастосування Конвенції та визначення «злочинів минулого» на підставі справ щодо Югославії, Руанди, Російської Федерації.
 
Вагоме значення мали виступи судді від України в Європейському суді з прав людини пані Анни Юріївни Юдківської, яка з точки зору правозастосовної практики висвітлила питання постконфліктного врегулювання щодо прав власності на майно. Єдиними офіційним делегатом та спікером від України був Микола Миколайович Гнатовський, Голова комітету проти тортур та провідний фахівець в галузі права збройних конфліктів. Проміжні перерви між слуханнями надали змогу вільного та безперешкодного спілкування як із спікерами, так і з іншими суддями Європейського Суду, віце-президентом та президентом суду.  
 
Тематика усіх виступів, доповідей, коротка інформація про склад та біографію суддів, основні напрямки конференції у відповідних матеріалах були представлені на кафедрі міжнародного права та європейської інтеграції ТНЕУ.
 
Окрім того, результативність участі підтверджується набуттям членства у Європейській Спільноті міжнародного права, що надає змогу брати участь у інших міжнародних заходах, конференція, симпозіумах, форумах та опублікування у провідних фахових виданнях.