» » Професійна підготовка державних службовців – вимоги сьогодення

Професійна підготовка державних службовців – вимоги сьогодення

Дата: 15-02-2016, 16:13 | Автор: Відділ інформації та зв'язків з громадськістю

 Нещодавно до Тернопільського національного економічного університету завітали заступник начальника міжрегіонального управління Нацагентства України з питань державної служби в Чернівецькій, Івано-Франківській та Тернопільській областях Галина Василівна Макаревич і доктор наук з державного управління, доцент, начальник Міжрегіонального управління Національного агентства України з питань державної служби в Чернівецькій, Івано-Франківській та Тернопільській областях, професор кафедри публічного управління та адміністрування Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу Світлана Василівна Онищук.
 
Дванадцятого лютого 2016 року відбулася робоча зустріч гостей з ректором ТНЕУ, доктором економічних наук, професором Андрієм Ігоровичем Крисоватим, до якої долучився кандидат економічних наук, доцент кафедри економіко-математичних методів, в.о. директора Центру підготовки магістрів державної служби ННІІОТ ТНЕУ Олег Тимофійович Іващук.
 
Привітавши гостей, Андрій Ігорович зазначив: «Україна знаходиться на шляху рішучих змін щодо європейського вектора розвитку. Це вимагає серйозного реформування державного управління. Сучасний кадровий потенціал без системи підготовки, підвищення кваліфікації не спроможний до принципових змін парадигми власної діяльності, яку диктує сучасне суспільство. Тому для професорсько-викладацького колективу нашого внз основним завданням є навчити управлінців володіти державним мисленням та інноваційною спрямованістю, бути здатними до системного аналізу проблемних ситуацій та вміти знаходити й реалізовувати ефективні стратегії їх розв’язання, уміти прогнозувати можливі наслідки своїх управлінських рішень, працювати в умовах динамічної політичної та соціально-економічної ситуації».
 
Світлана Василівна розповіла про власний досвід проведення занять у формі ділової гри, а також зауважила: «Магістратура у Тернопільському національному економічному університеті працює ефективно. Гарно організований навчальний процес, сучасна матеріально-технічна база, готовність професорсько-викладацького колективу докладати усіх зусиль для виховання молодих управлінців – є важливими складовими Вашого успіху. Підготовка магістрів у цій галузі є надзвичайно актуальною, адже сьогодні постає завдання підвищення професійного рівня державних службовців й відновлення довіри народу до них».
 
«Формуючи особистість лідера, – наголосив А.І. Крисоватий, – потрібно враховувати, що сфера поведінкових наук пов’язана з логікою очікування і логікою поведінки людей. Досвід спілкування зі знаними науковцями є дуже корисним для студентів. Тому адміністрація ТНЕУ організовує навчання таким чином, щоб магістри мали можливість черпати знання не тільки від професорсько-викладацького колективу вищого навчального закладу, а й інших вітчизняних і зарубіжних науковців».
 
Ректор ТНЕУ запросив Світлану Василівну прочитати цикл лекцій з державного управління.
 
Онищук С.В. подарувала ректору свій навчальний посібник «Східні церкви: державно-конфесійні відносини». Розповідаючи про книгу, автор сказала: «Відносини держави і церкви, культурно-релігійні традиції і їх вплив на історію і внутрішню ситуацію в державі – одна з фунда­ментальних проблем, розв’язати яку намагалося багато мислителів світу. Світова історія вчить, що державно-релігійні відносини скла­далися, складаються і будуть складатися як результат соціального компромісу між суб’єктами цих відносин, частинами суспільства, що володіють різними, іноді альтернативними релігійно-світогляд­ними переконаннями та соціальною практикою. Відповідно до сво­го призначення, держава покликана виконувати роль посередника і гаранта при досягненні такого компромісу, а також підтримувати баланс інтересів особистості, суспільства і держави упродовж усьо­го періоду свого існування».
 
«Повноцінна демократія на всіх рівнях, дієве, широко розгалужене громадянське суспільство, безумовний пріоритет прав людини і громадських свобод, надійна судова та правоохоронна система, ефективна соціально орієнтована ринкова економіка, високий рівень життя і соціальної захищеності, високорозвинена інфраструктура країни, реальна, а не лише декларована рівність релігійних об’єднань перед законом – це ті історичні завдання, які нам належить реалізовувати», – підкреслив Андрій Ігорович.
 
На завершення зустрічі ректор подарував гостям наукові доробки колективу ТНЕУ.
 
Учасники діалогу дійшли думки, що першочерговою є необхідність посилення іміджу професії державного службовця та забезпечення її конкурентоспроможності на ринку праці.