» » Оподаткування страхової діяльності в Україні: сучасні реалії та напрями удосконалення

Оподаткування страхової діяльності в Україні: сучасні реалії та напрями удосконалення

Дата: 22-12-2015, 16:39 | Автор: Відділ інформації та зв'язків з громадськістю

 21 грудня 2015 р. о 10.00 год. у залі засідань Вченої ради Тернопільського національного економічного університету (корпус №11, вул. Львівська, 11а) відбулося засідання круглого столу на тему: «Оподаткування страхової діяльності в Україні: сучасні реалії та напрями удосконалення», організоване за сприяння ректора ТНЕУ, д.е.н., професора Андрія Ігоровича Крисоватого та спільної участі студентських наукових гуртків «Фінансові проблеми страхування та страхового ринку» і «Податковий аналітик», що функціонують на кафедрах податків та фіскальної політики і фінансів суб’єктів господарювання і страхування ТНЕУ.
                                                                                                                
Захід організований у рамках виконання першої студентської госпдоговірної науково-дослідної теми: «Оподаткування страхової діяльності в Україні: сучасні реалії та напрями удосконалення», замовником котрої була «ПАТ СК «СКАЙД». Керівником теми – ректор ТНЕУ, доктор економічних наук, професор Андрій Ігорович Крисоватий,
 
До участі у дискусії були запрошені: декан факультету фінансів ТНЕУ Андрій Ярославович Кізима, Голова Правління «ПАТ СК «СКАЙД» Володимир Михайлович Стецюк, Перший Віце-Президент «ПАТ СК «СКАЙД» Оксана Юріївна Толстенко, Заступник начальника Головного управління ДФС у Тернопільській області, Радник податкової та митної справи І рангу Сергій Степанович Господарик, начальник управління оподаткування юридичних осіб Головного Управління ДФС в Тернопільській області Алла Василівна Іванчишина, представники Першої Студентської Страхової Компанії.
 
Виголошуючи вітальне слово завідувач кафедри фінансів суб’єктів господарювання і страхування ТНЕУ, професор Ольга Володимирівна Кнейслер зауважила, що метою проведення даного наукового заходу є висвітлення основних проблем, які стосуються подвійного оподаткування страхових компаній, оцінки його впливу на фінансові результати страховиків та обговорення пропозицій щодо удосконалення податкового регулювання страхової діяльності в Україні.
Заступник декана факультету фінансів ТНЕУ Тарас Ярославович Маршалок зазначив: «Проблема оподаткування страхової діяльності в Україні є надзвичайно актуальною, адже існує велика кількість неузгоджень та колізій. Результати виконання  госпдоговірної науково-дослідної теми «Оподаткування страхової діяльності в Україні: сучасні реалії та напрями удосконалення», отримані студентами факультету фінансів ТНЕУ, в майбутньому будуть мати важливе як теоретичне так і практичне втілення у першій студентській монографії». Тарас Ярославович побажав усім учасникам плідної роботи і хороших результатів.
 
Голова Правління «ПАТ СК «СКАЙД», висловлюючи свою точку зору щодо державного регулювання страхових відносин зауважив, що грунтовнішого дослідження потребують питання, що стосуються: особливостей у формуванні доходів, витрат та фінансових результатів страхових компаній; методів подолання негативних явищ у системі оподаткування страховиків податком на прибуток; оцінки потенційного впливу загальної системи оподаткування страхових компаній на фінансові результати їх діяльності; факторів впливу на результати діяльності страхових компаній та фінансових схем уникнення оподаткування; світового досвіду оподаткування страховиків та можливостей його апробації у практику України.
 
Представник фіскальних органів Алла Василівна Іванчишина, привітавши учасників засідання круглого столу, охарактеризувала сучасні підходи до оподаткування страхової діяльності та місце, роль і значення страховиків в економічному розвитку держави та Тернопільської області. Відзначила основні положення Податкового кодексу щодо методики адміністрування податку на прибуток страхових компаній.
 
В.о. завідувача кафедри податків та фіскальної політики ТНЕУ, кандидат економічних наук, доцент Анатолій Ігорович Луцик закцентував увагу на тому, що у 2015 році був запроваджений новий підхід в оподаткуванні страхової діяльності. З одного боку, страховики повинні оподатковувати свою діяльність за загальними правилами для суб’єктів господарювання, а з іншого – за спеціальним підходом оподаткування доходів від страхової діяльності. «Неоднозначний підхід в оподаткуванні створює додаткові проблеми в діяльності страхових компаній та несприятливо впливає на розвиток страхового бізнесу в Україні. На жаль, за роки незалежності України страхова діяльність так і не набула належного розвитку, адекватного досвіду розвинутих країн. Тому наш круглий стіл, що присвячений вирішенню проблем оподаткування страхової діяльності дозволить виокремити продуктивні ідеї вдосконалення оподаткування, які варто рекомендувати до впровадження у якості змін до податкового законодавства».
 
Упродовж засідання були заслухані та обговорені тези доповідей студентів, що стосувались таких проблемних питань у сфері державного регулювання страхових відносин: теоретико-методичних засад оподаткування страхових компаній на мезорівні; оцінки впливу загальної системи оподаткування на фінансовий результат діяльності «ПАТ СК «СКАЙД»; порівняльного аналізу оподаткування страхових компаній в Україні та Європейському Союзі; недосконалості методики визначення об’єкту оподаткування податком на прибуток страхових компаній; недостатності податкових преференцій для малих страхових компаній; нерівномірності податкового навантаження на класичні страхові компанії, кептивні та схемні страхові компанії; диференціації ставок податку на доходи страховиків; часткової наявності подвійного оподаткування страхової діяльності навіть при останніх внесених змінах до форми податкової декларації з податку на доходи (прибуток) страховиків; напрямів удосконалення оподаткування страхової діяльності в Україні; перспектив розвитку страхових компаній із урахуванням змін податкового законодавства нашої країни.
 
Кандидат економічних наук, доцент Олександр Романович Квасовський наголосив «На складності дотримання податково-регулятивних процедур пов’язаних із дотриманням податкового законодавства, які вимагають додаткового залучення фахівців, обізнаних у питаннях обчислення податку на прибуток страхових компаній, зокрема із вирахуванням так званих податкових різниць. Все це вимагає спрощення механізму прямого оподаткування страховиків. Зазначена проблема особливо гостро стоїть перед малими страховими компаніями, в яких суттєво зростають бухгалтерсько-бюрократичні витрати, пов’язані із їх оподаткуванням».
 
У ході наукового заходу усі учасники дискусії мали можливість не лише представляти свої наукові розробки щодо податкового регулювання страхової діяльності в Україні, але й дискутувати стосовно своїх висновків та пропозицій з практиками у цій сфері.
 
На завершення запрошені фахівці у сфері оподаткування і страхового бізнесу підбили підсумки даного заходу та запропонували основні вектори модернізації оподаткування страхової діяльності в Україні з метою збалансування економічних інтересів держави і страхових компаній. Разом з тим, професор Кнейслер О. В. висловила сподівання стосовно того, що сформульовані учасниками рекомендації будуть враховані при внесенні змін до Податкового кодексу та сприятимуть подоланню негативних явищ у системі оподаткування страховиків, а у перспективі забезпечать прозорість та дієвість функціонування відчизняного страхового ринку, оптимізацію взаємовідносин органів фіскальної служби і страховиків.