» » «Ринок банківських послуг ЄС та перспективи інтеграції України»

«Ринок банківських послуг ЄС та перспективи інтеграції України»

Дата: 30-10-2015, 10:10 | Автор: Відділ інформації та зв'язків з громадськістю

 29 жовтня  2015 р. учасники Студентського наукового гуртка «Банківський аналітик» кафедри банківської справи організували і взяли участь у науковому семінарі на тему:  «Ринок банківських послуг ЄС та перспективи інтеграції України».
                                                                                                    
Зі вступним словом виступила заступник голови гуртка Марія Вільшанська, представивши присутніх на науковому семінарі, зокрема к.е.н., доцента Чайковсього Я.І., к.е.н., доцента Сороківську З.К.,  к.е.н., доцента Галіцейську Ю.М., к.е.н., доцента Левченко Р.В., к.е.н, доцента Стечишин Т.Б., кураторів гуртка к.е.н., доцента Забчук Г.М. та викладача Рудана В.Я. Марія Вільшанська наголосила на актуальності обраної тематики, оскільки євроінтеграційні наміри України внесли зміни до розвитку її економіки і зокрема до фінансової сфери. Суттєво ці зміни торкнулись розвитку банківської системи, яка є системо утворювальною ланкою фінансово-кредитного ринку.
 
Із змістовними доповідями виступили члени гуртка: Марія Вільшанська, Михайло Манько та Олена  Руда.
 
Зокрема, студентка групи ФБС-41 Марія Вільшанська  у доповіді на тему: «Загальні тенденцій розвитку ринків бaнківських послуг в країнах ЄС та Україні» зауважила, що найбільш розвиненими та важливими у складі світового ринку банківських послуг є ринки країн ЄС: Франції, Німеччини та Великобританії. Студентка  акцентувала увагу на продуктових інноваціях банків у світі, а саме на  інновaційному лiзингу, факторингу, фрaнчайзингу, фoрфейтингу та на пакeтному наданні страхових послуг. Також, у доповіді досліджено актуальні тенденції  розвитку банківських інновацій у 2016 році, зокрема: розвиток мобільного банкінгу, перетворення смартфону на основний канал співпраці банку та клієнта; просування банківських продуктів та послуг через соціальні мережі, відкриття віртуальних відділень та точок продажів у найбільш популярних мережах.
 
Студент групи ФБС-21 Михайло Манько у свої доповіді «Дестабілізація  банківської системи України як фактор гальмування євроінтеграції» дослідив сучасний стан та основні тенденції розвитку банківської системи України в умовах євроінтеграційних процесів. Студент звернув увагу на те, що інтеграції вітчизняної банківської системи в європейський фінансовий простір перешкоджають як зовнішні, так і внутрішні чинники. До зовнішніх віднесено низькі доходи переважної більшості населення України, велику питому вагу збиткових підприємств, значний тіньовий обіг, непередбачуваність політичної та економічної ситуації в Україні. До внутрішніх – низький рівень капіталізації, і, як наслідок, неможливість забезпечити економіку ресурсами в потрібних обсягах, недостатню конкуренто­спро­можність вітчизняних комерційних банків порівняно з європейськими, вузькість асортименту пропонованих послуг, нерозвиненість системи кредитних історій, недостатній рівень управління ризиками.
 
З доповіддю «Перспективи інтеграції банківської системи України до банківської системи Євросоюзу» виступила студентка групи ФБС-21 Олена Руда. Доповідач ретельно проаналізувала основні принципи політики євроінтеграції  банківського сектору, а також  зазначила, що процес адаптації вітчизняної банківської системи до європейських стандартів вимагає певного перехідного періоду. У доповіді акцентовано увагу на тому, що традиційно банківський сектор є лідером у реформуванні та імплементації кращих світових та європейських практик банківської діяльності. Разом з тим поглиблення фінансової інтеграції з ЄС на тлі загострення фінансово-економічної кризи в країнах Єврозони формує певні виклики  для національної банківської системи.
 
Після виступу доповідачів, учасники наукового семінару  активно обговорювали проблемні та дискусійні питання даної тематики.  Так, студент 4 курсу  Олександр Аврамчук поцікавився у присутніх доцільністю залучення іноземного капіталу в банківський сектор. Забчук Галина Михайлівна звернула увагу на незацікавленість  кредитування банками з іноземним капіталом  реального сектора економіки. Очікувати, що банки з іноземним капіталом будуть «працювати» на ринок не варто, оскільки банк з іноземних капіталом  приходить на ринок з можливістю  отримання більших прибутків, незважаючи на те що маржа їх може бути і меншою, тому що  залучені ресурси  є дешевшими. Чайковський Ярослав Іванович зазначив, що статутний капітал іноземних банків в сукупному капіталі  банківської системи зріс з 31% до 37%, що  пов’язано із збільшенням вимог до статутного капіталу.
 
Заступник голови студентського  наукового гуртка  Марія Вільшанська висловила подяку доповідачам за ґрунтовні доповіді та всім присутнім за доповнення та обговорення.