» » Студенти факультету банківського бізнесу відвідали Тернопільський історико-меморіальний музей політичних в’язнів

Студенти факультету банківського бізнесу відвідали Тернопільський історико-меморіальний музей політичних в’язнів

Дата: 30-10-2015, 10:02 | Автор: Марія Вільшанська

 Є у Тернополі одне надзвичайно цікаве і водночас моторошне історичне місце, у якому повинен побувати хоч раз за життя кожен свідомий громадянин. Мова йде про історико-меморіальний музей політв'язнів міста Тернополя, який є філією Тернопільського державного краєзнавчого музею. Саме сюди з ініціативи кураторів академічних груп і вирушили студенти факультету банківського бізнесу.
 
Створено музей з ініціативи місцевого археолога та краєзнавця Ігора Ґерети і розташовано у підвальному приміщенні колишнього ізолятора НКВС-КДБ Тернополя, який існував тут у 1940-80-х роках. У підвальному приміщенні було 17 камер слідчого ізолятора. Допити заарештованих проводилися на верхніх поверхах із застосуванням нелюдських тортур.
 
Матеріали фонду і експозиція музею розташовані в 28 колишніх камерах слідчого ізолятора. Вони передають історію національно-визвольної боротьби на території Тернопільщини. Відділ «Репресії 1939-1941 рр.» знаходиться в приміщенні камери №1, де збереглися автентичні двері того часу. Цікавими є матеріали, котрі висвітлюють період діяльності ОУН-УПА на Тернопільщині, а також матеріали «Шістдесятники», котрі розповідають про репресованих патріотів України, зокрема В. Чорновола та Л. Костенко. Не можуть не вразити в експозиції макети концтаборів, одяг і предмети побуту політичних в’язнів, а також меморіальна кімната С. Бандери та його посмертна маска. Особливо шокують приміщення карцерів і камера смертників. Предметом особливої гордості музею є розріз в натуральну величину криївки і колекція макетів повстанських криївок з інтер’єрами. Всі дев’ять  макетів зробив і подарував музею тернополянин Ілларіон Пилипець. Окрема кімната присвячена репресованим церковнослужителям греко-католицької церкви. З ініціативи працівни­ків музею виготов­лено й встановлено барельєф на вулиці Омеляна Польового і присвячену жертвам політрепресій 1945-1986 пам'ятну стелу на фасаді будинку колишнього управління КДБ (2000), впорядковано могили УСС у Тернополі та інше.
 
Студентів факультету банківського бізнесу щиро вразила розповідь екскурсовода про приголомшуючі факти з історії Тернопілля. Після відвідин музею усіх переповнив дух патріотизму, незламності, нескореності та надзвичайного волелюбства.
 
Що й казати – українська історія, на жаль, не завжди сонячна та безхмарна. І такий музей у Тернополі – тому підтвердження.