Вітання з Днем знань

Дата: 1-09-2015, 10:42 | Автор: Відділ інформації та зв'язків з громадськістю

 Сьогодні звідусіль з'їхалися до Тернопільського національного економічного університету найкращі юнаки та дівчата України: цілеспрямовані, впевнені, творчі, активні. Навстіж відчинені двері альма-матер для радісних вітань, променистих усмішок, натхненних поглядів. На порозі нового навчального року Вас очікують мудрі наставники, щирі друзі, цікаві знайомства, нові відкриття, сміливі мрії.

 

У кожного із Вас – важлива життєва віха. Ви прийшли здобути освіту в омріяному вищому навчальному закладі.

 

Тернопільський національний економічний університет від дня свого народження був і є осередком пізнання, знаним науковим і культурним центром. Вищий навчальний заклад відомий не лише здобутками минулого, а й надбаннями сучасників: перемогами студентів на всеукраїнських олімпіадах, реалізаціями численних міжнародних грантів і програм, найвищими нагородами на спортивному п’єдесталі.

 

Сьогодні ми пишемо нову сторінку в історії університету. Цей літопис осмислений, усвідомлений за своєю глибинною сутністю та переконаннями.

Ми живемо у складний – героїчний та трагічний – етап становлення і розвитку українського державотворення, формування національного духу, національної свідомості, національної стратегії.

 

Цьогорічний День знань торкається наших сердець по-особливому, сповнюючи радістю і тривогою, святковим настроєм й глибокими думками. Ми молимося про мир і спокій у нашій державі, про завершення панування болю, злоби та війни на рідній землі. Звертаючи погляди у небо, віримо, що наші друзі, брати, батьки, колеги – мужні захисники України – вже згодом повернуться додому живими та неушкодженими.

 

Нами керує освячена досвідом поколінь заповідь – спрямовувати свої помисли та справи на благо ближнього, в ім'я України. Бо сказано в Писанні: «Ніхто з нас не живе сам для себе і ніхто сам для себе не помирає». Долі тих, хто пішов захищати Україну, тривожним дзвоном лунають у душах тих, хто залишився. Ми, українці, пізнали велику історичну істину – тільки свобода врятує народ, тільки незалежність виведе його на «ясні зорі і тихі води».

 

Пророче Шевченкове слово, праця мислителів і подвижників наших від Франка і Шептицького до Хвильового і Стуса вселили в нас непохитну віру в Україну. Неопалимою купиною освітлює ця віра весь наш пройдений і майбутні шляхи.

 

Звертаюся до Вас, сіячі зерен точної, стрункої за логікою і вічної науки; тих, хто є першоосновою і сьогоденням університету, хто зайде у стіни та гамірні аудиторії ТНЕУ, зберігши дух вільнодумства у своїх серцях і душах, хто невтомною працею та інтелектуальним потенціалом стверджує велич України.

 

Ми вільний і демократичний університет. Ми обираємо свободу і наші національні інтереси. Український дух, історія, пам'ять відкриває нам глибину і складність вирішення багатьох проблем сьогодення.

 

Наше національне коріння не дасть вітрам історії погнати нас перекотиполем. Ви – сучасна нація, яка вимагає найкращої освіти, технологій завтрашнього дня, високої науки, рішучих кроків та відповідальних рішень.

 

Я хочу, щоб Ви були успішними та особливими. Намагайтеся працювати й жити не хлібом єдиним, а пити воду з духовних джерел. Разом з Вами ми будемо невтомно доглядати сад української молодої науки, берегти його древні та молоді дерева.

 

Наш університет – це місце сміливих, завзятих юнаків і дівчат, які вірять у свої сили й самі творять своє майбутнє.

 

У вищому навчальному закладі ми не передаємо знання, не прилучаємо до норми, а виховуємо самостійно мислячу людину. Ми навчаємо не думок, а думати; студентів не ведемо за руку, а спрямовуємо, бо бажаємо, щоб у майбутньому Ви були здатні йти самостійно.

 

Я хочу, щоб у нас було суспільство, де людський розум слугує удосконаленню життя людей, сприяє їх щастю та добробуту, де університет виступає гарантом свободи думки та незалежності вчених, де держава турбується про свій народ, а її правителі гідні власного народу.

 

Існує тільки три професії, представники яких удостоєні носити мантії: священик, суддя і вчений. Мантія символізує те, що її носії наділені зрілістю розуму, незалежністю суджень і відповідальністю перед власною совістю та Богом. Я переконаний, що кожен з Вас, ставши випускником і одягнувши мантію, з гордістю носитиме славне ім'я студента Тернопільського національного економічного університету.

 

Вітаючи усіх з Днем знань – днем великих надій і очікувань, натхнення і нових відкриттів, я сердечно бажаю кожному із Вас міцно тримати у руках щит Незламності та смолоскип Добра, глибокої і мудрої віри у Божий захист.

 

Ви – молода, могутня сила,

Над вами сонячна блакить.

Нехай міцніють ваші крила,

Хай Вас Господь благословить.

 

Я вірю у Вашу юність, я вірю у нашу зрілість, плекаймо Україну – єдину для всіх!

 

 

Ректор

Тернопільського національного

економічного університету                                                                          А.І. Крисоватий