» » «Політика голів ФРС та їхній вплив на світовий фінансовий устрій»

«Політика голів ФРС та їхній вплив на світовий фінансовий устрій»

Дата: 8-12-2014, 10:45 | Автор: Відділ інформації та зв'язків з громадськістю

 Першого грудня 2014 року відбулося засідання круглого столу студентського наукового гуртка кафедри банківської справи «Банківський аналітик» на тему: «Політика голів ФРС та їхній вплив на світовий фінансовий устрій». 

 

Із вступним словом виступила голова гуртка Марина Варга, представивши присутніх: завідувача кафедри банківської справи, д.е.н., професора О.В. Дзюблюка , к.е.н., доцента З.К. Сороківську, к.е.н., доцента Я.І.Чайковського та кураторів гуртка к.е.н., доцента Г.М. Забчук і викладача кафедри В.Я. Рудана. Марія зазначила, що оскільки США є однією із наймогутніших країн світу, то тема круглого столу є особливо актуальною при зростанні глобалізаційних та інтеграційних процесів на міжнародній арені.

 

То що таке ФРС? Яка політика голів ФРС була найефективнішою? Найбільші світові кризи та ФРС, чи можна було попередити рецесію економіки провідної країни? На ці та інші питання намагалися дати відповідь учасники наукового круглого столу.

 

У доповіді на тему: «Політика голів ФРС та їхній вплив на фінансовий устрій: 1913 – 1970 рр.» Анна Вергелес, студентка групи ФБС-32, детально проаналізувала біографію, політичну та економічну діяльність таких визначних осіб, як Чарльз Хемлін (1914-1916), Рой Янг (1927-1930), Маррінер Стоддард Екклз (1934-1948),Томас Б. Маккейб (1948-1951), які займали посаду голови ФРС у зазначені роки. Доповідач розповіла про початок фінансової кар’єри найвизначніших банкірів та фінансистів, навела цікаві факти з їхнього життя. Наприклад, Рой Янг народився в Мічигані у 1882 році, а свою банківську кар’єру розпочав у віці 8 років у вигляді кур’єра банку, а вже у 1927 р. зайняв посаду голови ФРС; Чарльз Хемлін читав лекції у Гарвардському університеті; Екклз у 22 роки став мультимільйонером, брав активну участь у створені Бреттон-Вудської системи. Доповідач зосередила увагу на постаті Томаса Маккейба – сильний і незалежний керівник резервної системи США, незаполітизована особистість, який у своїх виступах наголошував на необхідності гнучкої грошово-кредитної політики.

 

З доповіддю «Артур Бернс та Пол Волкер – голови ФРС США: життя та діяльність» виступила Марина Варга, студентка групи ФБС-43. Приємною новиною для усіх присутніх було те, що один з провідних банкірів США Артур Бернс (1904-1987рр.) за національністю українець, родом із Івано-Франківська. Головне досягнення його головування – це припинення вільної конвертації золота в долар. Пол Волкер займав посаду голови ФРС у період з 1975 по 1979 роки. Як зазначила доповідач, це єдиний голова, який двічі провів офіційну девальвацію долара, при ньому економіка США вийшла з кризи, знизився рівень безробіття та інфляції. Така позитивна динаміка вплинула на переобрання Пола Волкера на другий термін. Закінчуючи виступ, Марина порівняла діяльність голів ФРС та НБУ й охарактеризувала відмінності у їх функціонуванні.

 

Анастасія Шкатула, студентка ФБСм-51, виступила з доповіддю на тему: «Політика голів ФРС та їхній вплив на світовий фінансовий устрій: Алан Грінспен, Бен Бернанке та Джанет Йеллен», зазначивши, що Алан Грінспен (1987-2006 рр.) вважався найвпливовішою людиною після президента та виступав за мінімальне втручання держави в економічні, а особливо фінансові сфери діяльності. Таким чином йому вдалося побороти інфляцію та створити передумови для економічного зростання, але у 2008 році це стане приводом, щоб обвинуватити його в іпотечній кризі. Бен Бернанке вбачав проблему рецесії економіки не в інфляції, як його попередники, а в дефляції, тому його політика була спрямована на збільшення грошової маси в обігу. У результаті вливання коштів в економіку країни збільшився державний дефіцит, що завадило Бену Бернанке бути затвердженим на другий термін голови ФРС на користь Джанет Йеллен.

 

Заслухавши усі доповіді, учасники гуртка розпочали активну дискусію щодо ефективності діяльності голів ФРС та причин розгортання світових фінансових криз.

 

Зокрема, Олег Сивак, студент групи ФБС-31, висловив думку щодо свідомої політики ФРС, яка в майбутньому створила передумови для розвитку кризових явищ.

 

Викладач В.Я. Рудан зазначив, що політика ФРС побудована на тому, що ФРС занижує облікову ставку і надає дешеві кредити, «накачуючи» економіку грошима, а потім через політику рестрикції зменшує грошову масу в обігу, що призводить до неплатоспроможності населення.

 

Анастасія Шкатула, студентка ФБСм-51, зазначила, що дії ФРС завжди були чітко виваженими і професійними, а відтак не могли бути свідомо направленими на створення передумов для виникнення кризи. 

 

Підсумувала результати наукового круглого столу голова гуртка Марина Варга, подякувавши всім присутнім за цікаві й змістовні доповіді, а також за активну участь у обговоренні теми наукового заходу.