» » Круглий стіл «Актуальні проблеми та перспективи навчання іноземних студентів у ТНЕУ»

Круглий стіл «Актуальні проблеми та перспективи навчання іноземних студентів у ТНЕУ»

Дата: 6-12-2014, 12:31 | Автор: Відділ інформації та зв'язків з громадськістю

 Другого грудня 2014 року у залі засідань ректорату Тернопільського національного економічного університету вперше відбулося засідання круглого столу на тему: «Актуальні проблеми та перспективи навчання іноземних студентів у ТНЕУ».

 

Предметом дискусії були підсумки соціологічного дослідження, проведеного лабораторією моніторингу якості освітньої діяльності Навчально-наукового інституту інноваційних освітніх технологій у співпраці з Навчально-науковим інститутом міжнародних економічних відносин ім. Б. Д. Гаврилишина ТНЕУ. Основними напрямами роботи учасників заходу є: аналіз соціологічного опитування іноземних студентів вищого навчального закладу; національний досвід діяльності ВНЗ щодо реалізації освітніх програм для іноземних студентів; доцільність та необхідність залучення іноземних студентів до складу студентського самоврядування університету; мобільність іноземних студентів.

 

Модераторами круглого столу були директор Навчально-наукового інституту міжнародних економічних відносин ім. Б. Д. Гаврилишина, кандидат економічних наук, доцент І.М. Таранов й  координатор англомовної програми з міжнародної економіки, кандидат економічних наук, доцент С.В. Вовк.

 

У науковому заході взяли участь студенти-іноземці, професорсько-викладацький колектив та працівники університету, які надають освітні послуги іноземним громадянам, а також координатори міжнародних освітніх програм ТНЕУ.

 

Із вітальним словом до учасників круглого столу звернувся проректор  з науково-педагогічної роботи (міжнародна та інформаційна діяльність) О.П. Адамів, який акцентував увагу на доцільності проведення таких заходів,  адже вони сприятимуть кращому розумінню проблематики надання освітніх послуг іноземним громадянам та впливатимуть на підвищення якості навчання іноземців не лише у ТНЕУ,  але й в Україні загалом.

 

Завідувач лабораторії   моніторингу якості освітньої діяльності,  доктор педагогічних наук, професор Ю.А. Щербяк окреслив основні цілі, мету, засади та методику проведення опитування серед іноземних студентів та розповів про проблематику, яка стосується навчання іноземців в Україні. У презентації  Юрій Адамович представив аналіз статистичних даних, які характеризують стан надання освітніх послуг іноземним студентам як в Україні,  так і у провідних країнах світу, включаючи демографічну та фінансову складову.

 

Основні результати анкетування представила спеціаліст лабораторії  моніторингу якості освітньої діяльності,кандидат педагогічних наук, доцент О.Є. Коваль. Відповіді респондентів були різними, що дало підстави побачити сильні та слабкі сторони надання освітніх послуг іноземним студентам нашого університету. Молодь оцінювала як якість надання адміністративних послуг, так і якість навчально-методичних матеріалів учбового процесу.

 

Представлені результати соціологічного дослідження дали можливість внести ряд пропозицій щодо вдосконалення якості надання освітніх послуг іноземним студентам не лише нашого університету,  але й в Україні.

 

У результаті проведеного дослідження та обговорень учасників круглого столу були запропоновані рекомендації щодо вдосконалення роботи університету у сфері надання освітніх послуг іноземним студентам.

 

Напрацьовані пропозиції учасникам представила спеціаліст лабораторії  моніторингу якості освітньої діяльності,кандидат педагогічних наук, доцент Е.М.  Ященко.

 

Учасники круглого столу зробили висновки стосовно корисності та необхідність таких заходів, адже саме удосконаленню немає меж й цей процес є адекватним сучасним викликом конкуренції на світовому ринку освітніх послуг для іноземних громадян.