» » Майбутнє починається з мрії… (Б.Д. Гаврилишин)

Майбутнє починається з мрії… (Б.Д. Гаврилишин)

Дата: 27-10-2014, 11:00 | Автор: Відділ інформації та зв'язків з громадськістю

 «Кожен вчиться по-різному і кожному з нас потрібно робити це протягом усього життя. Існує багато освітніх установ – від дитячих садків до докторантури, але дуже важливо вчитися у життя, а не тільки від учителів та з книжок. Просування у нашому особистісному  розвитку йде від знання до розуміння, врешті, до мудрості. Вчитися, мріяти, діяти! З ентузіазмом, оптимізмом, захопленням!», – з такими словами звернувся до студентів Тернопільського національного економічного університету професор Богдан Гаврилишин.

 

23 жовтня 2014 року університетська родина ТНЕУ радо зустріла науковця, економіста, громадського діяча, мецената Б.Д. Гаврилишина. Богдан Дмитрович – один із відомих у світі вчених, радників і консультантів з питань управління та міжнародних відносин. До його думки дослухаються політики й економісти багатьох країн. Він змінив кілька професій – працював лісорубом та офіціантом в Канаді, і став науковцем зі світовим іменем – доктором економіки університету Женеви, почесним доктором у п’яти університетах Канади та України, набувши багато практичного досвіду з функціонування різноманітних організацій, а також з аналізу ефективності суспільств.

 

Студентство Навчально-наукового інституту міжнародних економічних відносин ім. Б.Д. Гаврилишина привітало науковця бурхливими оплесками. Із вступним словом виступив директор ННІМЕВ, кандидат економічних наук, доцент І. М. Таранов. «Ми надзвичайно раді вітати таку особистість у стінах університету. Нам дуже приємно, що Богдан Дмитрович зажди готовий зустрітися зі студентами нашого вищого навчального закладу, щоб поділитися своїми міркуваннями та досвідом. Сподіваємося, що сьогодні кожен матиме нагоду почерпнути нові знання та ідеї від спілкування з професором. Тому не упускаймо цієї можливості.»

 

Ігор Михайлович запросив до слова винуватця заходу. Незважаючи на свій поважний вік, науковець жваво розпочав розмову, тим самим, даючи молоді приклад активної життєвої позиції. Б.Д. Гаврилишин ділився роздумами стосовно освіти, науки, політики. «Україна має вдосталь ресурсів, однак немає чіткого плану їх використання. Разом з тим, немає лідера, який би реалізував цей план. Отаманів є багато, кожен прагне керувати, та достойних – мало.»

 

Молодь цікавилася життям професора, його баченням майбутнього нашої держави. Богдан Дмитрович висловив думку, що, на жаль, зараз не бачить можливості для позитивних змін в Україні. Проте, запевнив, що майбутнє у наших руках: «Все починається з мрії про щось хороше. Мрія породжує певні рішення та дії, а вони формують сторінки історії нашого майбуття».

 

Приємним сюрпризом для гостя стала відео-листівка, створена студентами першого курсу Навчально-наукового інституту міжнародних економічних відносин ім. Б.Д. Гаврилишина. Юнаки та дівчата розповідали, що вони знають про науковця та висловлювали свої побажання.

 

Також Богдан Гаврилишин презентував студентству та професорсько-викладацькому колективові університету свої книги – «До ефективних суспільств: дороговкази в майбутнє» та «Залишаюсь українцем».

 

Зустріч із молоддю була дуже короткою, однак надзвичайно змістовною. Адміністрація Тернопільського національного економічного університету запросила Богдана Дмитровича на урочисте засідання  Вченої ради.

 

Перший проректор, Микола Іванович Шинкарик привітав професора: «Богдан Гаврилишин – це людина, яка постійно навчається і впевнено йде до мети, втілюючи у реальність свої мрії. Ми дуже раді, що сьогодні маємо можливість поспілкуватися з такою особистістю, ім'я якої визнане світом. Незважаючи ні на що, він залишається справжнім патріотом,  великим українцем».

 

Професорсько-викладацький колектив університету обговорив з гостем питання міжнародної співпраці ТНЕУ, наукової діяльності, організації навчального процесу та багато іншого. Дуже цікавими та вартими уваги є міркування Богдана Дмитровича стосовно багатства: «Гроші – це не цінність, вони є лише інструментом на шляху до справжніх цінностей. Використовувати їх за істинним призначенням – це мистецтво, якому потрібно вчитися». Потрібно наголосити на тому, що під час засідання професор, під гучні оплески, погодився запровадити стипендію ім. Б.Д. Гаврилишина!

 

Зустріч із Богданом Дмитровичем, тривалістю в один день, є надзвичайно короткою. Проте, навіть за такий невеличкий термін він зумів посіяти зерна мудрості у стінах нашого вищого навчального закладу. Сподіваємося, що цей візит був далеко не останнім, ми матимемо ще не одну можливість поспілкуватися з людиною, яка довела усім, що можна досягнути світового визнання, залишаючись українцем!