Досвід навчання в Іспанії

Дата: 30-04-2014, 11:33 | Автор: cтудент ТНЕУ та Foro Europeo Business School Володимир Мартинишин

Привіт, ТНЕУ – Тернопільський Найкращий Економічний Університет! Як приємно повернутися у ці стіни і розказати все те, що назбиралося майже за рік навчання в Іспанії на програмі МВА. Коли нам повідомили про новий університет-партнер ТНЕУ в Іспанії, я дуже зрадів, оскільки вивчав іспанську мову і давно планував отримати досвід навчання в цій країні. Я був достатньо впевнений у своїх знаннях, проте з наближенням вступних іспитів трохи хвилювався, оскільки розумів, що в Іспанії інша система освіти, інші вимоги до складання тестів, критерії відбору тощо. Таке відчуття було і щодо переліку предметів, котрі необхідно було пройти виключно англійською мовою. Тепер, коли більшу частину шляху успішно подолано, я можу сміливо сказати велике дякую усім викладачам нашого рідного університету за те, що вони допомогли опанувати просто безцінний теоретичний матеріал та здобути вельми корисні навички, які допомагають гідно тримати марку нашого університету закордоном.

 

Навчання в Іспанії дуже цікаве, тому я б хотів розказати про ті аспекти, які мені найбільше імпонують.

 

Насамперед варто зазначити, що весь процес є максимально наближеним до практики. Ми розглядаємо реальні ситуації, що виникли у процесі діяльності відомих компаній, звертаючи увагу на найменші деталі, які описані зазвичай на 20-30 сторінках тексту та цифр. Кожен кейс розрахований на певний предмет, але є досить комплексним. Зазвичай для вирішення проблеми, яка трапилася через неякісний менеджмент потрібно проаналізувати велику кількість фінансової, маркетингової та іншої інформації.

 

Цікавим є те, що приблизно 80% навчального часу ми працюємо в командах, як у справжній компанії. Відповідно й оцінка кожного студента залежить від того, наскільки ефективно і злагоджено працює весь механізм і який спільний результат ми показуємо, презентуючи наші роботи. Тут важливо все: і вміння, і людські якості, і лідерські здібності. Тому, щоб працювати ефективно, наша команда склала власний рецепт. Спочатку ми бездоганно виконуємо наш черговий проект, а потім куштуємо національні страви кожного з учасників команди – шедеври української, німецької, іспанської та колумбійської кухні. 

 

Наступною особливістю є те, що у нас немає сесії, але іспити ніхто не відміняв. Процес здачі проходить наступним чином. Нам назначають декілька предметів, кожен з яких має різну кількість годин. Як тільки один із них завершується, ми складаємо іспит. Замість нього нам назначають інший. Ще через тиждень закінчується наступний предмет – ми знову здаємо екзамен і так продовжується постійно. Тобто, у нас «вічна сесія», основна перевага якої у тому, що студенти мають цінну можливість приділити усю свою увагу лише одному конкретному предмету і успішно здати його.

 

Наступний крок, який стане цікавим досвідом для усіх студентів, буде практика в іспанській компанії. Вона триває від трьох до шести місяців і протягом цього терміну ми повинні будемо пройти інтенсивне навчання в компанії, а по завершенню захистити звіт, який вважається однією із основних частин успішного закінчення МВА.

 

Бути міжнародним студентом – це безцінний досвід, який запам’ятається на усе життя і дасть потужний поштовх в омріяне майбутнє, тому потрібно ставити правильні цілі і насолоджуватися емоціями від досягнення результатів, які обов’язково перевищать очікування.

 

З найкращими побажаннями,

Володимир Мартинишин

cтудент ТНЕУ та Foro Europeo Business School