» » Виставка графічних робіт Ярослава Омеляна на шевченківську тематику

Виставка графічних робіт Ярослава Омеляна на шевченківську тематику

Дата: 6-03-2014, 09:54 | Автор: Відділ інформації та зв'язків з громадськістю

У рамках відзначення 200-річчя Великого Кобзаря відбулася виставка робіт художника-графіка Ярослава Омеляна, відомого не лише на Тернопіллі, а й в усій Україні. 

У експозиції була представлена серія графічних картин власного авторства – колекція «Шевченкіада», екслібриси та портрети поета у стилі ліногравюра, туш і перо. Для Ярослава Омеляна Тарас Шевченко є символом боротьби проти поневолення, та людиною, яка прожила схожу долю.  

 

У біографії художника Я. Омеляна чимало хвилюючих сторінок, пов’язаних із переслідуваннями його родини у воєнні роки, і все це за щиру любов до України. Доля нашої країни, рідного народу завжди хвилювала художника. Ще в часи перебудови він перебував у вирі громадсько-політичної діяльності.  Митець створив до 70 графічних робіт, багато акварельних, живописних, до 400 екслібрисів, художньо оформив більше півсотні книжок, за що одержав десятки нагород, подяк і дипломів.

 

На виставці були присутні ректор Тернопільського національного економічного університету, доктор економічних наук, професор А.І. Крисоватий, завідувач кафедри документознавства, інформаційної діяльності та українознавства, доктор історичних наук, професор О.Є. Гомотюк, завідувач кафедри інфекційних хвороб з епідеміологією, шкірними і венеричними хворобами Тернопільського державного медичного університету імені І.Я. Горбачевського, доктор медичних наук, професор, голова Тернопільського осередку імені Т.Г. Шевченка М.А. Андрейчин та відомий майстер графіки, заслужений художник, член Національної спілки художників України,  лауреат премії ім. Братів Лепких  Я. Омелян.

 

У вступному слові професор А.І. Крисоватий зазначив, що у виставці Ярослава Омеляна, приуроченій вшануванню славного Кобзаря, воєдино сплелася чесна працьовита людина і прекрасний художник, особливо графік. Його графічні мініатюри, екслібриси, не мають аналогів в Україні. Це мініатюри для книжок великих людей.

 

Завідувач кафедри документознавства та інформаційної діяльності  О.Є. Гомотюк висловила вдячність художнику за його творчість, за спробу показати молоді, що незламний дух та віра здатні змінювати майбутнє.

 

Голова Тернопільського осередку імені Т.Г. Шевченка М.А. Андрейчин зазначив, що важка була доля художника-графіка, пройшов він сибірами і казематами московськими, але сьогодні він справді щасливий, що має можливість демонструвати Україні свою любов, свою силу і свій талант.

 

Ярослав Омелян на завершення виставки сказав: "Шевченко – це єдиний поет, який боровся все своє життя і страждав. Я майже такий самий, я теж був засланий і відбув 10 років Сибіру". Митець висловив сердечну вдячність за увагу до його творчості, яку він радо дарує всім небайдужим людям, котрі, як і він, люблять і вболівають за Україну й прагнуть зберегти рідні традиції, мову, історію, культуру.