Із студентської пошти...

Дата: 23-12-2013, 11:06 | Автор: Відділ інформації та зв'язків з громадськістю

 

 Минає вже третій місяць відколи я розпочала паралельне навчання в Ягеллонському університеті, м.Краків (Республіка Польща) за програмою Школи польського та європейського права, що функціонує уже тринадцятий рік у Тернопільському національному економічному університеті на підставі договору про співробітництво із Ягеллонським університетом. Час пролітає неймовірно швидко, адже місцеве студентське життя вимагає швидкого темпу та чималих зусиль. Кожен день проходить в стінах одного з найстаріших університетів Європи, більше того – в межах одного з найпрестижніших юридичних факультетів. Саме усвідомлення цього факту приносить неабияке задоволення від занять,  які,  до речі, проводять провідні європейські науковці та практики. Особисто я відкрила нове для мене коло правових інтересів, зокрема, міжнародне торгівельне право, міжнародне податкове право, правовий устрій ЄС та ін. Цікаво, що досить часто професори і є співавторами міжнародних конвенцій чи документів і з перших уст можна отримати відповіді на потрібні питання. 

 

Цікаво порівнювати українське право із польським та європейським, цікаво також бути представником іншої країни та вузу -  завжди додає стимулу триматись на високому рівні. Моїм великим здивуванням стало відповідальне відношення студентів до навчання, відвідуваність лекцій ( на яких, до речі не проводять обліку відвідування) та серйозність підготовки до іспитів. Це великий досвід, який хотілося б перенести в українську систему освіти. Приємно також і те, що вдається навчатись ще й на 5 курсі юридичного факультету і отримувати при цьому підтримку як викладацького складу, так і декана доцента Володимира Івановича Возьного, першого проректора доцента Миколи Івановича Шинкарика, проректора з міжнародних зв’язків професора Віктора Валерійовича Козюка, так і самого ректора професора Андрія Ігоровича Крисоватого, за що висловлюю їм щиру подяку.

 

Попри щоденні заняття, в Ягеллонському університеті є можливість навчатись в школах іноземного права (американського, австрійського, німецького, українського та ін.) Зокрема, я є слухачем школи французького права, а це означає: заняття з французької юридичної термінології, лекції французьких професорів, багато цікавої інформації та відсутність вихідних. Дуже рада мати таку можливість, адже давно мріяла підвищити рівень мови та ще й вивчити французьке право.

 

Студентське життя попри навчання переповнене ще й подорожами, спілкуванням, та цікавим досвідом. Завдяки програмі Школи польського та європейського права вдалось відвідати Амбасаду України в Польщі, одну з найкращих юридичних компаній Польщі «Вардинський та партнери» (м.Варшава), крім того, випускники школи відвідали Сенат Республіки Польща та побували на вечорі Уповноваженої з прав людини Польщі (м.Варшава).  Варто зазначити, що при Ягеллонському університеті функціонує ще й Школа українського права, де випускники програми допомагають польським студентам вивчити українську мову та право. 

 

В світлі останніх подій приємно, що українська молодь м.Краків, зокрема й випускники Школи польського та європейського права беруть активну участь в акціях Євромайдану. Сподіваємось, що завдяки програмі Школи польського та європейського права при Тернопільському національному економічному університеті станемо на крок ближче до європейських правових та не тільки цінностей. 


Ірина Гнасевич, студентка п’ятого курсу юридичного факультету Тернопільського національного економічного університету.