«Цвіт вишиванки»

Дата: 15-05-2013, 12:42 | Автор: Відділ гуманітарної освіти та виховання

Вишиванка-це не тільки майстерня творіння золотих рук народних умільців, а й скарбниця вірувань, звичаїв, обрядів, духовних прагнень, інтелекту українського народу. 

 

Протягом 10-12 травня у Тернополі відбувся VI Всеукраїнський фестиваль національної вишивки та костюма «Цвіт вишиванки». Захід проходив в центрі міста – на Театральному майдані, його приурочили Дню матері.

 

За словами Євгенія Філя, одного з організаторів дійства, перший день пройшов під знаком дитячої вишивки та дитячого костюма. 

 

У суботу на фестивалі представили виставку донеччанина Віктора Топілка, який об’їздив села 30-кілометрової Чорнобильської зони відчуження, щоб відновити властиву їм вишивку.

 

У неділю, в останній день заходу, приступили до створення «Рушника фестивалю». На ньому майстри, які зібралися на фестиваль, вишивали символи, орнаменти та візерунки, притаманні кожній області України, а також країн, в яких проживає українська діаспора.

 

Доброю традицією є те, що кожного року творчі колективи ТНЕУ долучаються до участі у фестивалі. Своє мистецтво цьогоріч дарували солістки народного театру пісні «Для тебе» Ірина Новомлинська, Ірина Кушнір, Надія Дерев’яна, солісти гурту “Краплинки» Владислав Васильків та Роксолана Залізняк, а також свої улюблені пісні виконували Лілія Крисовата, Тетяна Івасенко. Чудовим мистецьким дарунком став виступ заслуженого працівника культури України Світлани Сорочинської.

 

В рамках фестивалю проходили різноманітні майстер-класи з вишивки. 

Тож, головне завдання фестивалю - виявити, показати, донести сучасникам вишиванку, і ми з нетерпінням очікуємо наступного року зустрічі із чудовим фестивалем «Цвіт вишиванки».