» » Міжнародне наукове стажування викладача ЗУНУ в Ягеллонському університеті у Кракові

Міжнародне наукове стажування викладача ЗУНУ в Ягеллонському університеті у Кракові

Дата: 26-10-2021, 11:30 | Автор: Відділ інформації та зв'язків з громадськістю

 Участь у наукових стажуваннях – це завжди неоціненний досвід, отримання нових знань, ідей та імпульсів для подальших наукових звершень. Кандидат економічних наук, доцент кафедри банківського бізнесу факультету фінансів та обліку Західноукраїнського національного університету Ярослав Іванович Чайковський взяв участь у міжнародному стажуванні Стипендіального Фонду імені Королеви Ядвіги в 2020/2021 академічному році в Ягеллонському університеті ( м.Краків,  Республіка Польща).

Пошук наукових статей, монографій, підручників із теми дослідження «Bankowość» (Банківська справа) польських та інших зарубіжних учених Ярослав Іванович здійснював у бібліотеці факультету управління і суспільної комунікації Ягеллонського університету із використанням комп’ютерної техніки.

Він узагальнив та систематизував інформацію з літератури, підручників, журналів, матеріалів конференцій, електронних джерел  до теми дослідницького проєкту «Фінансова стабільність банківської системи: порівняльна характеристика банківських систем Польщі та України».  Важливим практичним аспектом стало опрацювання сайту Національного банку Польщі, що дало змогу отримати статистичні дані щодо їхньої діяльності, розглянути аналітичні матеріали сучасного стану банківської системи Польщі, дізнатись про перспективи та стратегічні пріоритети грошово-кредитної політики центрального банку.

На запрошення доктора наук, економічного експерта Національного банку Польщі, професора Варшавської економічної школи Аллерханда Войцеха Роговського Ярослав Чайковський взяв участь у VIII конгресі регулювання фінансових ринків.  Варшавська фондова біржа є однією із найбільших у Східній та Центральній Європі. Традиційно захід розпочав президент фондової біржі та голова управління комісії з фінансового нагляду. На зустрічі виступили працівники Національного банку Польщі, комісії з фінансового нагляду, фінансово-кредитних установ, науковці із провідних економічних університетів Польщі. Вони обговорили положення щодо пайових інвестиційних фондів, реакцію фінансових ринків на кліматичні зміни (зелені фінанси), проблеми несанкціонованих операцій, зміну показників у кредитних угодах, регулювання ринку криптовалют, нагляд за банківським сектором.

Також відбулася конференція «Artysci Rynkow 5.5». Слухачі говорили про стратегію і тактику успішного інвестування на фондовому ринку і ринку Forex, створення облікового запису на основі перевірених налаштувань, вплив пандемії на ринок праці, енциклопедію інвестування, грошовий потік, аналіз криптовалюти.

Міжнародне стажування – це ще один крок до розуміння тенденцій у науковій сфері наших найближчих сусідів поляків, які використовують інші освітні підходи та адаптують сучасні методики до аналізу проблем.