» » Правоохоронці обговорювали особливості забезпечення цивільної безпеки із практиками

Правоохоронці обговорювали особливості забезпечення цивільної безпеки із практиками

Дата: 23-10-2020, 10:35 | Автор: Відділ інформації та зв'язків з громадськістю

 Кафедра кримінального права і процесу, економічної безпеки та правоохоронної діяльності 23 жовтня 2020 р. спільно із Навчально-методичним центром цивільного захисту та безпеки життєдіяльності провели відкритий онлайн-вебінар на тему: «Спеціалізовані служби цивільного захисту та їх роль при виникненні надзвичайної ситуації» у рамках вивчення дисципліни «Цивільна безпека» для студентів першого курсу навчання спеціальності 262 «Правоохоронна діяльність».  

Спікерами заходу були начальник Навчально-методичного центру цивільного захисту та безпеки життєдіяльності Тернопільської області, полковник служби цивільного захисту Юрій ГРИГОРОВИЧ та викладач курсів цивільного захисту Навчально-методичного центру цивільного захисту та безпеки життєдіяльності Тернопільської області Степан ГОРІШНІЙ.

У процесі обговорення були розглянуті основні  положення  із  побудови  та  організації  діяльності  державної  системи цивільного  захисту та  її  органів  управління, які затвердженні в Кодексі цивільного захисту України. Степан ГОРІШНИЙ у своєму виступі деталізував повноваження центральних і місцевих органів виконавчої  влади,  органів  місцевого  самоврядування,  суб’єктів  господарювання, систематизував основні принципи побудови цивільного захисту й завдання ДСНС. Також наголосив, що із створенням ДСНС України та покладанням на Міністерство  внутрішніх  справ  численних  функцій і  повноважень щодо забезпечення формування державної політики у сферах цивільного захисту населення і територій від надзвичайних ситуацій й запобігання їх виникненню, ліквідації – у країні почали функціонувати два центри управління, безпосередньо причетні до сфери цивільного захисту – це МВС України, яке забезпечує формування державної політики в цій сфері, та ДСНС, яка має її реалізовувати. Також полковник Юрій ГРИГОРОВИЧ проаналізував ситуацію у Тернопільській області та виокреслив особливості співпраці інституцій при виникненні надзвичайних ситуацій.

Доценти Андрій КОЛЕСНІКОВ та Ольга РОНСЬКА наголосили про специфіку дій та заходів правоохоронних органів при виникненні надзвичайних ситуацій, про стан технічного оснащення та необхідність їх удосконалення.

Студенти подякувала організаторам та спікерам за цікаву й пізнавальну інформацію.

Модератор Олександра ВАСИЛЬЧИШИН підсумувала про необхідність таких заходів й подальшої співпраці, згадавши слова Пафнутія Чебишева: «Теорія без практики мертва і безплідна, практика без теорії безкорисна і пагубна», оскільки отримати якісні теоретичні знання – це важливо, ще важливіше – вміти застосувати їх на практиці.