» » «Митні новації: реалії сьогодення»

«Митні новації: реалії сьогодення»

Дата: 14-06-2018, 12:02 | Автор: Відділ інформації та зв'язків з громадськістю

 Днями в Чортківському навчально-науковому інституті підприємництва і бізнесу ТНЕУ відбувся круглий стіл на тему: «Митні новації: реалії сьогодення». Організація такого заходу сприятиме підсиленню теоретичних знань студентів практичними навиками, що особливо актуально в період здачі екзаменаційної сесії та державного іспиту.
                                     
Розпочала захід директор, к.е.н., доцент Кульчицька Н.Є., яка зазначила, що для України формування і становлення митної системи набуло особливої актуальності. Це пов’язано з трьома чинниками. Перший із них – формування національної митної системи відбувається досить інтенсивно, на відміну від країн, які мали можливості для еволюційного розвитку. Другий – формування національної митної системи переплітається з докорінним реформуванням відносин власності в країні. Третій чинник пов’язаний з формуванням національної митної системи на тлі загальної довготривалої економічної кризи. Україна в цьому питанні суттєво відстає від топ-групи держав і, як результат, володіє економікою з низькою доданою вартістю, неконкурентоспроможною продукцією, орієнтованою на видобуток і мінімальну обробку сировини, імпортує високотехнологічне обладнання. Проблематика даної теми круглого столу зумовлена потребою вдосконалення митного регулювання в Україні та адаптації митного законодавства України до визнаних міжнародних правил, норм та стандартів, однією зі складових якої є процес інтеграції України до Європейського Союзу.
 
Упродовж засідання круглого столу свої доповіді представили: Гаврилюк Тетяна з доповіддю «Законодавчі новації в митній справі» (науковий керівник к.е.н., ст. викладач Чекаловська Г.З.); Галушка Тарас з доповіддю «Новаційні шляхи розвитку митної системи» (науковий керівник к.е.н., доцент Бугель Ю.В.); Вовчко Галина з доповіддю «Митні аспекти зближення України та ЄС» науковий керівник к.е.н., доцент Домбровська Н.Р.); Підгородецький Олександр з доповіддю «Напрями вдосконалення митно-тарифного регулювання зовнішньоторговельної діяльності» (науковий керівник к.е.н., доцент Бугель Ю.В.); Лук’яніхін Вадим з доповіддю «До питання розмитнення автомобілів із ЄС» (науковий керівник к.е.н., доцент Андрушків Р.Ю.).
 
Після кожного виступу студента відбувалося обговорення за участі начальника митного поста «Чортків» Гломби А.В., професорсько-викладацького колективу та студентства. Алла Віталіївна розкривала інтерпретацію піднятих питань на практиці з усіма особливостями, які виникають в ході діяльності Тернопільської митниці ДФС та митного поста «Чортків».
 
За результатами проведення круглого столу, враховуючи обмежений час, насичений та змістовний діалог, було висунуто пропозицію створити на базі Чортківського навчально-наукового інституту підприємництва і бізнесу ТНЕУ постійно діючу комунікаційну площадку, де зможуть брати участь митники, науковці, представники суб’єктів зовнішнього економічної діяльності і генерувати зміни до законодавства, навчатися і навчати практичній його реалізації.
 
Висловлюємо вдячність Гломбі Аллі Віталіївній за пізнавальний діалог та запрошуємо до подальшої співпраці. Дякуємо організаторам і учасникам за активну дискусію та актуальність піднятих питань. Усім наснаги та нових звершень!