<<< Навчально-науковий центр соціально-психологічної підтримки та резильєнтності

Впевненість у собі - почуття, властиве усім успішним особистостям

Впевненість - почуття, властиве усім успішним особистостям. Воно є необхідною умовою існування особистості як суб'єкта активності, здатного до самостійного вибору цілей. Самоорганізація особистості на суб'єктивному рівні неможлива без відчуття впевненості у собі, як повноцінного оволодіння собою, своєю сутністю, як здатності самостійно ставити цілі та діяти відповідно до них, зберігаючи адекватну критичну позицію стосовно самого себе, здатності передбачати результати дій до їх виконання, самостійно будувати стратегію досягнення цілей відповідно до внутрішніх особистісних змістів. Це означає вміння співвідносити потреби, що виникають, з власними можливостями та з прийнятними для даної людини способами реалізації в кожній конкретній ситуації.

Впевненість можна розвинути самому у собі, як і будь-яку іншу якість.

Ось декілька рекомендацій щодо цього:

1. Згадайте моменти коли ви були максимально впевнені в собі. Згадали? Тоді постарайтеся викликати ті відчуття, які ви тоді відчували. Якщо не дуже вийшло - не біда. Намагайтеся знову й знову. Будьте наполегливими.

2. Наступний крок - постановка постави, голосу і погляду. Адже впевнені люди і зовні виглядають впевнено.

Слідкуйте за своєю поставою, ходою. Ваші пози повинні бути відкритими, жести виразними. Не сутультеся, розправте плечі: хода повинна бути прямою і чіткою. Всім своїм виглядом ви повинні показувати, що ви дуже впевнена у собі людина. Адже мова тіла і жестів підсвідомо впливає на нас, на нашу впевненість у собі. Просто мало хто про це знає.

Поставте свій голос. Контролюйте тембр. У розмові зі своїм співрозмовником требавміти говорити як м'яко, коли розмовляєте з приємною і цікавою людиною, так і жорстко, коли потрібно відстояти свою думку чи довести свою правоту.

І, нарешті, найголовніше - інтонація. За допомогою інтонації потрібно вміти передавати іншим свій настрій, емоції, розташування або, навпаки, негативне ставлення до опонента. За допомогою інтонації, тембру і висоти свого голосу можна не тільки проводити на інших враження досить впевненої у собі людини, але й успішно досягнути в розмові своєї мети.

3. Намагайтесь дивитися в очі будь-якій людині, не відводячи погляду. Навчіться передавати за допомогою погляду необхідні вам емоції.

Ось так поступово, крок за кроком, можна ввійти в образ впевненої людини. І, можливо, спочатку це буде лише тільки образ, а вправи будуть вам в тягар. Але з часом відчуєте, що ваша невпевненість кудись зникла, і що добиватися намічених цілей стало набагато простіше і приємніше, з’явився азарт і жага перемог.

4. І намагайтесь частіше посміхатись! Адже усмішка - одна з найголовніших ознак впевненої у собі людини.

Отже, прагнути до досконалості потрібно і краще робити це з любов’ю. Адже впевненість у собі є властивістю особистості, ядром якої виступає її позитивна оцінка власних навичок та здібностей як достатніх для досягнення значущих для неї цілей та задоволення потреб.