<<< Навчально-науковий центр соціально-психологічної підтримки та резильєнтності

«Психологічні маніпуляції як тонке мистецтво керування людьми. Як не попастися у руки «митця»?»

 У світі маніпуляторів важливо бути попередженими про ймовірність такого нездорового виду комунікацій та навчитися цьому протидіяти. 
Про те, як зрозуміти, що тобою маніпулюють, правильно повестися у цій ситуації та убезпечити себе від небажаних впливів обговорили учасники тренінгового заняття «Психологічні маніпуляції як тонке мистецтво керування людьми. Як не попастися у руки «митця»?»,яке підготував студент спеціальності «Психологія» та учасник Психологічної служби ЗУНУ (ННІК) Музика Олег.
Знайомство з основними прийомами маніпулятивних технік, вміння їх розпізнавати та правильно реагувати відбувалося у форматі інтерактивної ігрової взаємодії.
В результаті тренінгу учасники мали змогу підсумувати отримані знання та навички і зробити деякі висновки...
Прямим показником того, що людина перебуває під впливом маніпулятора є її емоційний стан під час та після спілкування з ним.
Охоплюють сором, почуття провини або страх, проте до розмови все було добре. Без сумніву ейфорія та негативні емоції - це ознака негативноі маніпуляції.
У разі такого втручання у ваші особисті межі варто прислухатися до свого тіла та відчуттів і якщо вам дискомфортно, з'явилася напруга, прискорилося серцебиття та дихання, саме це сигналізує, що потрібно відмежуватися, взяти паузу у розмові та все обдумати.
-Не ігноруйте власні особисті рамки та обмеження;
-Розумійте ціль розмови і дійте «тут і зараз»;
-Просіть прямі відповіді на свої запитання;
-Фільтруйте інформацію;
-Не давайте виводити себе на емоції;
-Читайте, розвивайтеся і набирайтеся досвіду в різних напрямках.
Так потрапити на гачок до маніпулятора буде набагато важче!