<<< Навчально-науковий центр соціально-психологічної підтримки та резильєнтності

Методичний семінар на тему: «Куратору на допомогу»

 Днями в АПВШУ відбувся перший у 21-22 навчальному році методичний семінар. Фахівці психологічної служби ЗУНУ разом з колегами з різних куточків України (ЗВО Дніпра, Києва, Миколаєва, Одеси, Полтави, Сум та Херсона) обговорили особливості взаємодії психологічної служби з представниками інших структур та підрозділів ЗВО. Особлива увага була приділена саме співпраці з кураторами академічних груп.  
В результаті обговорення дійшли висновку, що взаємодія психолога ЗВО та куратора академічних груп це своєрідне партнерство, яке передбачає з одного боку допомогу куратора в організації роботи психолога зі студентами, з іншого – допомога психолога куратору як у виконанні його професійних обов'язків, так і в профілактиці професійного вигорання. Серед ефективних практик такого партнерства були перелічені наступні.
1. Співпраця психологічної служби з деканатами та виховними відділами ЗВО для спрощення організації роботи психолога з академічними групами. Заступники деканів з виховної роботи разом з кураторами можуть складати графік зустрічі психолога з академічними групами.
2. Проведення зустрічей психолога зі студентами під час виховних годин (кураторських годин), які передбачено навчальним розкладом.
3. Доступ психолога до чату з кураторами у Viber для швидкої комунікації.
4. Важливість психологічної просвіти для кураторів, які мають бути компетентними для вчасного реагування на проблеми психологічного характеру у студентів. Реалізація такої просвіти може відбуватися через «школи кураторів», психологічні інтенсиви для кураторів у формі тренінгів, інформаційні повідомлення тощо.
5. Залучення куратора до участі у тренінгах зі студентами з метою як знайомства з групою, так і психопросвітницької роботи. 
6. Необхідність посади куратора та важливість оплати його праці, яка додатково мотивує працювати та є одним із засобів профілактики професійного вигорання фахівця.
На черзі наступні методичні зустрічі колег, які будуть присвячені актуальним питанням діяльності практичного психолога ЗВО. Колеги, долучайтесь!!!