<<< Навчально-науковий центр соціально-психологічної підтримки та резильєнтності

Як отримати максимум задоволення за час відпустки

 Зараз сезон відпусток у розпалі. Далеко не всім вдається відпочивати 24 дні, як це мало б бути. Нерідко у нас є вільними лише тиждень-два. Як за такий короткий час відпочити, звільнитися від всього робочого негативу, набратися сил, щоб потім знову взятися за роботу.

Головне правило − під час відпустки обов’язково слід кудись поїхати. Так би мовити, змінити декорації, картинку перед очима. Адже від домашнього відпочинку на дивані біля телевізора ви ще більше втомитеся.

Вирушаючи на відпочинок, старайтесь відірватися від соціальних мереж, інтернету, мобільних телефонів. Дуже важливо хоч на короткий час відключитися від щоденних справ.

 Не слід їхати відпочивати з колегами, друзями, з якими бачитеся часто. Бо ті ж обличчя, обговорення тих же тем, проблем, що й під час роботи, повсякденного життя, не дозволять розслабитися.

Під час відпустки варто робити лише те, що хочеться, бо весь рік ми здебільшого робимо те, що потрібно. Тобто, спати стільки, скільки хочеться підійматися тоді, коли цього хоче організм тощо. І головне − нікуди не поспішайте. Життя сьогодні таке, що ми постійно кудись поспішаємо. А відпустка дається для того, щоб був перепочинок у цьому нескінченному поспіху.

Під час відпусток обов’язково привозьте додому маленький сувенір, згадку про ті місця, де вам було добре: магнітик на холодильник, горнятко, інші дрібнички. Вони будуть тим психологічним ресурсом, який підтримуватиме вас упродовж усього року, до наступної відпустки.

Ще один важливий нюанс, який варто взяти до уваги під час відпочинку. На час відпустки бажано відмовитися від своїх сімейних обов’язків. Тобто, не варити їсти, не прибирати, не їхати відпочивати з внуками тощо. Ті 10-12 днів людина повинна використати для того, щоб відпочити і фізично, і психологічно, щоб згодом з новими силами повернулася назад.

Дуже важливо навчитися радіти звичайним речам: сходу сонця, теплу, квітам, пейзажу за вікном тощо. Вміння радіти життю допомагає повноцінно відпочити у будь-яку пору року, а не лише влітку.

Планувати відпустку слід так, щоб обов’язково залишити два-три дні перед виходом на роботу, щоб не вийшло так, що з літака чи поїзда відразу в офіс. Такі різкі зміни погано впливають і на психологічний стан людини. Цих два-три дні потрібні, щоб людина могла поступово налаштуватися на плідну роботу.

Намагайтеся відпочивати правильно!!!