<<< Навчально-науковий центр соціально-психологічної підтримки та резильєнтності

Як прийняти правильне рішення у складній ситуації

 Протягом свого свідомого життя кожна людина приймає безліч рішень. Вона щодня стоїть перед вибором, як правильно вчинити в певній ситуації, що купити в магазині, куди піти навчатися або працювати, що одягнути на відповідальний захід, як розподілити свої фінанси тощо. Найчастіше прийняття рішення супроводжується стресом, який, як відомо, негативно впливає на нашу психіку. Як ухвалити рішення, щоб звести негативні наслідки до мінімуму?

Чим довше ми зволікаємо, не знаючи, як прийняти правильне рішення, тим більше негативних емоцій ми відчуваємо. Це сприяє швидкій втраті здатності правильно і швидко підібрати потрібний варіант рішення.

Добре, звичайно, думати про минуле і аналізувати свої вже вчинені дії. Але коли ми, скажімо, тиждень займаємо свої думки тільки одним питанням, яке пов'язане з прийняттям відповідального рішення, це йде нам не на користь, а на шкоду. Чим довше ми розмірковуємо, тим більше варіантів вирішення того чи іншого питання виникає в голові. Якщо кожен їх цих варіантів непоганий, ми перестаємо сприймати завдання адекватно, оскільки перебуваємо у невизначеному стані, який не дозволяє тверезо дивитися на речі.

Психологи розробили ряд правил, які дозволять полегшити процес прийняття вірного рішення незалежно відзмісту питання.

 

Як прийняти правильне рішення: основні правила.

 

1. Не покладайтеся тільки на себе. Беручись за складне рішення, обговоріть його із близькими людьми. Велика ймовірність, що ви отримаєте від них ділову пораду. Це по-перше. По-друге, проблема, яку озвучили кілька разів, перестає бути проблемою, а приймає чіткі обриси ситуації, з якої є як мінімум два виходи. Але хочемо застерегти: не переходьте межі й не питайте поради у всіх, хто вас оточує. Довіряйте тільки найближчим людям. Адже порадити може кожен, але результату від цього не буде - це недолік порад, особливо від сторонніх людей, які незнайомі із вашою ситуацією.


2.Неприймайте рішення в момент емоційної напруги. Відкладіть прийняття відповідального рішення до тих часів, коли вас перестануть переповнювати емоції і почуття. Вони не кращим чином впливають на правильність рішення. Якщо ви приймаєте його в момент емоційної напруги, можливо, наслідки будуть небажаними. Зачекайте, поки всередині вас все заспокоється, тверезо погляньте на ситуацію і спробуйте прийняти вірне рішення.

 

3.Подумайте про це завтра. У народі недарма кажуть, що ранок мудріший за вечір. Психологи впевнені: наша підсвідомість знає відповіді на всі питання. Протягом дня мозок перевантажений інформацією, він не може розшифрувати сигнали, що посилаються підсвідомістю. Тому не приймайте важливе рішення вдень або ввечері. Краще перед сном поміркуйте над питанням, яке вас турбує, цілком можливо, вранці ви вже будете знати на нього відповідь.

 

4.Поради враховуйте, але не слідуйте їм «сліпо». Скільки б цінних порад ви не отримували, пам'ятайте, що рішення повинні прийняти самостійно. Адже це ваше життя. Кожна людина, оцінює ситуацію, виходячи із власних міркувань. Те, що підходить однійлюдині, можливо, не підходитиме іншій.


5.Слухайте своє серце, довіряйте своїй інтуїції. Варто зауважити, що внутрішній голос часто буває помилковим. Тому потрібно довіряти власному організму, або ж інтуїції (у всіх по-різному). Одна людина, підписуючи важливий контракт, відчуває неприємне поколювання в грудях. Контракт, як з'ясувалося згодом, був збитковим. Інша відчуває головний біль, третя - легке запаморочення. Все це сигнали, які посилає нам організм є його проханням почекати із прийняттям рішення. Інтуїцією в цьому випадку ми називаємо не внутрішній голос, який може помилятися, а підказки із зовнішнього світу - своєрідні знаки. Фрази, загублені кимось у нашій присутності, знаки, предмети, та інше. Нерідко оточуючий нас світ сприяє тому, щоб наші думки концентрувалися в потрібному напрямку. Головне – це помічати ці знаки, що посилаються нам долею.

 

6.Враховуйте майбутнє.Є рішення, які впливають на наше майбутнє. А є й такі, які можуть кардинально змінити наш життєвий шлях. Це дуже важливі рішення, приймаючи які потрібно розглянути усі можливі варіанти. Так, зміна місця проживання, може сприяти нашій самотності, а не виконання наших робочих обов’язків позбавить можливості кар'єрного зростання.

Тому прийняття рішень являє собою складний процес, який починається з виникнення проблемної ситуації і закінчується певним нашим вибором варіанту дій, тобто вибором способу з усунення проблемної ситуації.