<<< Навчально-науковий центр соціально-психологічної підтримки та резильєнтності

Як позбутися стресу?

 Стрес в даний час став невід'ємною частиною нашого життя. Величезний тиск стресових чинників відначається постійно у нашій повсякденності, з ними ми маємо справу і на роботі і вдома. Уникнути зустрічі зі стресом неможливо, але навчитися управляти стресом і виходити із нього ми зобов'язані. Внаслідок тривалого стресу навіть наш імунітет істотно знижується. Щоб зберегти найцінніше, що у нас є - здоров'я, потрібно запам'ятати і застосовувати декілька порад у повсякденному житті.

Профілактика

У середовищі науковців популярний афоризм, так звана теорема Томаса: «Якщо ситуація визначається як реальна, вона реальна за своїми наслідками». Іншими словами з будь-якої «мухи» при бажанні можна зробити «слона». Основне завдання боротьби зі стресом не допускати виникнення стресу в принципі. Безумовно, іноді причина стресу настільки значуща, що уникнути нервового перенапруження неможливо, але найчастіше ми схильні перебільшувати значимість події. Спробуйте на кілька миттєвостей відволіктися від ситуації, осмислити її. Чи варта вона наших переживань?

Негативізм

Якщо стресовий чинник не подоланий вищеописаним способом, від негативних емоцій потрібно позбавлятися. Дайте вихід негативній енергії, що переповнює вас. Як саме? Насправді це просто. Комусь допомагає музика, включена на повну гучність, комусь потрібно покричати (згадайте, що після скандалу, в якому висловлено все, що наболіло, стає легше на душі), хтось моментально заспокоюється після того, як гарно поспить. Можна перевести свій гнів у творче русло, намалювавши відповідний малюнок, або вилити душу, описавши все, чим ви незадоволені, на аркуші паперу.

Медитація

Перша допомога при стресі - це правильне дихання. Як тільки ви відчуєте, що втрачаєте самовладання, відразу ж почніть контролювати дихання. Відчуваючи стрес, ви помітите, що дихайте поверхнево. У цей момент усвідомте кожен свій вдих і видих, вдихніть глибоко і повільно видихніть. Швидко і непомітно до вас повернеться спокійний стан.

Медитацією можна вважати не тільки спеціальні техніки, а й особливі механізми розслаблення, вироблені людиною самостійно. Відомо, що багатьом допомагає прослуховування улюбленої музики. Наприклад, кілька пісень, що викликають приємні спогади, здатні підняти настрій на кілька порядків. Помічено, що благотворно на психологічний стан впливає класична музика, а також звуки природи: шелест листя, шум океану, спів птахів. Чудового ефекту можна домогтися, прийнявши гарячу ванну з морською сіллю і ароматичними маслами - вона прекрасно розслабляє і відволікає від поганих думок.

Аутотренінг - це техніка самостійної психологічної допомоги, яку теж можна віднести до медитативних прийомів. Таке самонавіювання, завдяки повторенню підбадьорливих фраз, допоможе підвищити самооцінку, виробити впевненість у власних силах.

Перемикання

Якщо неприємні думки не дають спокою, постарайтеся зайняти себе певною справою, яка вам в радість. Наприклад, ви довго збиралися переглянути старі фотографії, розставити їх в альбомі, але все відкладали в довгий ящик. Зараз саме час приділити пару годин цьому заняттю:і справу зробите і згадаєте про радісні моменти свого життя.

Ще можна навмисно себе зупиняти. Коли відчуваєте, що ви вже на межі, зусиллям волі подумайте про інше. Можливо, спочатку вам цього зробити не вдасться, але після декількох спроб все обов'язково вийде.

Успіхів Вам!!!