<<< Навчально-науковий центр соціально-психологічної підтримки та резильєнтності

Як позбутися шкідливих звичок і залежності

Все, що нас сьогодні оточує, вже знайшло форму залежності: економіка, політика, соціальне життя та інші сфери - все часто-густо складається із певних рамок, законів, указів, правил, яким потрібно підкорятися, тобто від яких ми залежимо. Проте ж такого роду залежності впорядковує наше життя, роблячи її послідовною і правильною. Існують інші залежності, які ми придумуємо собі самі, від них страждає не тільки здоров’я, а й особистість людини, знижується якість життя. Йдеться про алкогольну, тютюнову, наркотичну та харчову залежності. Саме залежності і звички  відбирають у людини свободу. Як легко позбутися шкідливих звичок і до них не повертатися?
Чому з’являються шкідливі звички?
Залежності, шкідливі звички і навіть хвороби не з’являються самі по собі. Всі вони є наслідком нашої поведінки і ставлення до себе. Шкідливі звички і залежності з’являються у разі:
неможливості задоволення своїх найактуальніших потреб (відбувається пошук того, що могло б заповнити цю порожнечу);
недбалого ставлення до свого здоров'я, нелюбові до себе і незадоволеності власним життям;
орієнтації на стереотипне мислення, відсутності власної думки;
перебільшення своїх обов'язків перед іншими людьми.
Іншими словами, шкідливі звички і залежності з’являються тоді, коли у людини є певний фундамент, що складається з невизначеності, незадоволеності життям, нестачі чогось важливого для себе.
Як позбутися алкогольної залежності?
Алкоголь забирає у людини не тільки фізичне, а й психічне здоров’я. Залежна людина систематично вражає свій організм алкогольною отрутою, руйнуючи свою особистість. Якщо навіть не говорити про алкоголізм, а просто часте вживання спиртних напоїв, то варто відзначити їх згубний вплив на організм людини.
Усвідомлення залежності
Найперше, що потрібно зробити - це усвідомити залежність. Наскільки відомо, кожна людина, систематично зловживає алкоголем і має зовнішні ознаки його прояву, не визнає свою залежність, яка із часом перетвориться на хворобу. Варто зауважити, що боротьба із залежністю від алкоголю повинна проходити поетапно, крок за кроком.
Зменшення порцій
Складно відмовитися від вживання спиртних напоїв в один момент, особливо якщо вже звикли до цього. Однак можна щодня обмежувати дози його вживання. Сьогодні ви повинні випити трошки менше, ніж вчора. Це буде непомітно для вас, але відчутно для організму, а також послужить наступним кроком у боротьбі зі своєю залежністю. Важливо на цьому етапі «не зірватися», тобто не почати знову збільшувати дози вживання алкоголю внаслідок певних емоцій або тих чи інших подій у житті.
Дотримання дієти
Протягом 10 днів після того, як зможете кинути пити або ж у процесі позбавлення від залежності, ви повинні дотримуватися певної дієти. Вона передбачає вживання натуральних соків з фруктів та овочів. Пийте ці соки в необмежених кількостях, щоб не відчувати спрагу і старайтесь замінити ними алкоголь. Вашому організму сподобається такий підхід. Ви будете краще виглядати і здоров’я покращиться.
Захоплення хобі
Важливо зайнятися улюбленою справою. У кожної людини має бути своє хобі або просто улюблене заняття. Відмінно, якщо це заняття ще й приносить дохід. Займайтеся чимось важливим для себе і намагайтеся досягнути високих результатів. Можна поєднувати кілька справ одночасно, щоб не залишалося часу на те, щоб згадати про алкоголь. Ви забудете про спиртні напої, коли відчуєте, що ви затребувані і вас щось захоплює.
Формування кола спілкування
Найчастіше ми потрапляємо під вплив своїх друзів і знайомих, які завжди нас схиляють до тих чи інших вчинків. У процесі боротьби з алкогольною залежністю або просто відмови від алкоголю важливо обмежити спілкування з людьми, які регулярно його вживають і схиляють до цього вас.
Правильний вибір розваг
Зрозуміло, що звичка розважатися в барах, клубах і ресторанах, дуже нав'язлива, оскільки подібних закладів є досить багато. Ви повинні перестати їх відвідувати, хоча б тимчасово, поки не відмовтеся від своєї шкідливої звички. Не провокуйте себе зайвий раз спогляданням фігурних пляшок з алкогольним вмістом, спілкуванням з людьми, які тримають в руках стакан зі спиртним, так як позбавитися від алкогольної залежності в такій обстановці дуже складно.
Заняття спортом
Спорт мотивує. Як тільки ви почнете займатися тим чи іншим видом спорту і досягати хороших результатів, то навіть не захочете дивитися у бік алкоголю. Тепер ви абсолютно інша людина, яка рухається у правильному напрямку і не збирається знову падати у прірву своїх шкідливих звичок.
Як кинути палити?
Кажуть, що єдиним засобом позбавлення від тютюнової залежності - це бажання це зробити. Це дійсно так. Щоб кинути палити, досить цього захотіти.
Якщо ви задумалися над тим, як позбутися шкідливих звичок, серед яких має місце паління, то просто сильно забажайте цього самі.
Існує досить багато способів і прийомів позбавлення від тютюнової залежності. Їх алгоритм дуже схожий на той, який був наведений вище у випадку з алкогольною залежністю:
усвідомлення;
зменшення кількості тютюну;
правильне харчування;
друзі які не палять у вашому колі спілкування;
спорт, мотивація, нове життя та ін.
Ви повинні пройти цей алгоритм від початку і до кінця, базуючись на сильному бажанні відмовитися від своєї залежності. Крім цього можна провести один ефективний експеримент. Поставте в центр кімнати стілець і вимкніть світло. Ви повинні опинитися в повній темряві і сісти на стілець. На ваших руках повинні бути гумові рукавички. Візьміть найдешевші сигарети, запах яких вам не подобається. Сидячи на стільці, «затягніть» одну із таких сигарет. У більшості людей після цього експерименту пропадає бажання палити. По-перше, немає тактильного контакту з людиною, що для тютюнозалежного є важливим. По-друге, ви не бачите саму цигарку і дим, що також привертає людину. По-третє, ви не отримуєте задоволення від паління  взагалі.
Кожен раз, коли захочете палити, беріть саме неулюблений тютюн і одягайте рукавички, тоді бажання зникне.
Як позбутися наркотичної залежності?
Наркотична залежність - наслідок травматичного шоку чи психологічних проблем особистості.
У разі наркотичної залежності справи йдуть набагато гірше. Якщо мова йде про паління тих чи інших речовин, то справитися з цим психологічно ще можливо. Якщо ж все дійшло до вживання сильніших наркотиків, то потрібне термінове медичне втручання як лікарів-наркологів, так і психіатрів, психологів та інших.
Наркотична залежність з’являється внаслідок глибоких психологічних проблем і дефектів. Зазвичай, поштовхом до вживання шкідливих речовин служать психологічні травми. Людина не може самостійно впоратися зі своїм станом.
Позбутися самостійно від усіх проблем дуже і дуже складно. Однак якщо бажання виникло - це вже половина справи. Зверніться по допомогу до нарколога, а краще до хорошого психіатра або психолога, який допоможе вам вирішити вашу психологічну проблему і відучить «бігти від реальності» за допомогою наркотичних засобів. Щоб позбавитися від наркотичної залежності, потрібно пройти цілий курс роботи над собою і своїм здоров'ям, а також над формуванням нового рівня життя.
Думки про те, як позбутися залежності і шкідливих звичок рідко перетворюються на дії. Однак якщо вони підкріплені реальним наміром діяти, то успіх гарантований.