<<< Навчально-науковий центр соціально-психологічної підтримки та резильєнтності

Як впоратись із хвилюванням: базові рекомендації

 Зазвичай, якщо людина відчуває сильне хвилювання, то це може перешкодити її ефективно діяти і спілкуватися. Природно, що таке неприємне відчуття буде негативно позначатися на отриманні істинного задоволення від життя. Справа в тому, що постійний стрес і напруження характеризуються наявністю негативних наслідків. Саме тому потрібно вчитися знімати своє душевне хвилювання і напругу.

Перша рекомендація - це релаксація. У тому випадку, якщо починаєте відчувати занепокоєння, потрібно в даний момент вміти розслабитися. Цієї здатності можна навчитися, застосовуючи різноманітні техніки, медитації і т п.

Особливе значення в процесі того, як впоратися із хвилюванням, гратиме самонавіювання. Важливо промовляти такі вислови: «я відчуваю себе спокійно і врівноважено», «нічого не може вивести мене із рівноваги» і так далі.

Крім самонавіювання можна виробити у собі здатність розслаблятися, уявляючи різноманітні картинки. Наприклад, уява зможе намалювати берег моря, квітучі сади, лісову галявинку і так далі. Причому можна доповнити такі картинки різноманітними ефектами: світлом яскравого сонця, співом птахів, легким подихом вітерцю. Найголовніше, щоб ви відчували себе при цьому спокійно і добре, а також розуміли, що хвилювання поступово відходить на другий план.

Рекомендуєтьсянамалювати свій образ - спокійної та врівноваженої людини, яка керує усіма емоціями.

Подібні схеми та рекомендації потрібно застосовувати постійно, що допоможе впоратися в майбутньому із хвилюванням та стресом.

Другий прийом - наявність позитивного настрою. Зазвичай хвилювання виникає у людей, у яких в голові постійні негативні думки. Вони завжди живуть з відчуттям, що трапиться щось погане, що вони зазнають невдачі і так далі.

Але потрібно звітувати собі, що через такі негативні думки і починає виникати хвилювання. Саме вони формують у свідомості людини певні установки.

Тільки навчившись керувати своїми думками, можна бути впевненим у тому, що віра в себе і свої сили прийде дуже швидко. Тільки позитивний настрій допоможе у вирішенні такої важливої проблеми, як впоратися з хвилюванням.

Третій прийом - потрібно навчитися правильному диханню. Для реалізації цього рекомендується навчитися дихальним технікам, що допоможуть справлятися зі страхом і хвилюванням. Вони будуть корисні для досягнення хорошого самопочуття і набуття почуття спокою. Це потрібно робити індивідуально.

Як впоратися із хвилюванням перед публічним виступом

Зазвичай страх перед публічним виступом є найпоширенішим. Причому в такий момент виникає особливий стан у людини: «смертельний» жах, почастішання пульсу, тремтіння в руках і колінах, здерев’яніння мови. Більше того, досить складно буває логічно зв’язати навіть декілька слів.

Зупинимося детальніше на тому, як впоратися з хвилюванням перед публічним виступом, виділивши кілька основних способів. Але потрібно мати на увазі, що вони повинні скласти цілий комплекс. Тільки за такої умови ці рекомендації стають ефективними.

1. Текст виступу повинен бути добре відрепетируваний, щоб оратор не відволікався у найвідповідальніший момент. Причому в процесі репетиції важливим буде не тільки текст, а й вираз обличчя, рухи, мова та інше.

2. Виходячи перед аудиторією, потрібно уявляти собі, що в приміщенні знаходяться доброзичливі і знайомі люди.

3. Потрібно віддавати звіт в тому, що хвилювання зрозуміле тільки самому оратору, а не аудиторії. Тому можна розслабитися і спробувати стати цікавим для слухачів.

4. Перед виходом в зал рекомендується зробити кілька елементарних фізичних і дихальних вправ. Це зніме нервову напругу.

5. Як не дивно, але добре знімає хвилювання гімнастика для обличчя, оскільки вона дозволяє зняти напругу з лицьових м’язів і нервів. Потрібно мати на увазі, що найголовнішим правилом має стати постійнt тренування.

Таким чином, як впоратися із хвилюванням, залежатижить від психічних особливостей окремої людини, оскільки у кожного свої індивідуальні способи і методи, які працюють.