<<< Навчально-науковий центр соціально-психологічної підтримки та резильєнтності

10 заповідей здорового способу життя

Варто відзначити, що останнім часом все більшої актуальності набуває питання здорового способу життя людини. Рано чи пізно ми починаємо замислюватися, що спосіб життя, який зараз ведемо, не кращим чином позначається на особистому здоров'ї. І добре, якщо ми це зрозуміємо раніше.

Найчастіше людина починає замислюватися про свій спосіб життя і здоров'я, коли вже існує певна проблема, з'являється хвороба чи нездужання. Турбота про своє здоров'я не має бути проблемою, турбота про своє здоров'я повинна бути способом життя!

Як зберегти здоров’я та молодість? Відповідь на це запитання дає міжнародна група лікарів, психологів і дієтологів. Вони розробили «десять заповідей здоового способу життя» – рецепти молодості, що становлять основу здорового способу життя, дотримуючись яких ми зуміємо продовжити й зробити більш приємним наше земне існування.

1-а заповідьздорового способу життя: не переїдайте! Замість звичних 2.500 калорій задовольняйтеся 1.500. Тим самим ви розвантажите свої клітини і підтримаєте їх активність. Клітини швидше оновлюються і організм стає менш схильним до захворювань. Харчуйтеся врівноважено: їжте небагато, але й не занадто мало.

2-а заповідь: меню повинне відповідати вашому віці. У 30-літніх жінок перші зморшки з'являться пізніше, якщо вони регулярно будуть їсти печінку й горіхи. Людям, старшим сорока років, корисний бетакаротин. Після 50 років кальцій тримає у формі кістки, а магній – серце. Чоловікам старше сорока, необхідний селен, що міститься в сирі та нирках. Селен сприяє зняттю стресу. Після п'ятдесяти, харчуючись рибою, ми захистимо серце й кровоносні судини.

3-я заповідь:робота є важливим елементом здорового способу життя. Знайдіть привабливу для себе роботу! Робота допомагає зберегти здоров’я, стверджують французи. Той, хто не працює, виглядає на п'ять років старше. Деякі професії, на думку соціологів, допомагають зберегти молодість. До таких професій належать професії диригента, філософа, художника й священика.

4-а заповідь:знайдіть собі пару! Любов і ніжність – найкращий засіб проти старіння. Коли людина закохана, у її організмі виробляється гормон ендорфін, інша назва якого – гормон щастя. Він сприяє зміцненню імунної системи.

5-а заповідь:майте на все власний погляд. Живучи усвідомлено, людина значно рідше впадає в депресію й буває пригніченою, ніж та, котра лише пасивно пливе за течією.

6-а заповідь:активнорухайтеся! Навіть вісім хвилин занять фізкультурою або спортом щодня продовжують життя. У процесі руху вивільняються гормони росту, вироблення яких особливо скорочується після тридцяти років.

7-а заповідь:сон у прохолодній кімнаті! Доведено: хто спить при температурі 17-18 градусів, довше залишається молодим. Причина полягає в тому, що обмін речовин в організмі й прояв вікових особливостей залежать також і від температури навколишнього середовища.

8-а заповідь:час від часу втішайте себе! Іноді всупереч будь-яким рекомендаціям щодо здорового способу життя дозволяйте собі насолоджуватися ласощами.

9-а заповідь:не слід завжди стримувати гнів у собі! Той, хто часто докоряє самому собі, натомість щоб розповісти, що його засмучує, а часом навіть і посперечатися, обмінятися думкою з оточуючими, більше піддається будь-яким захворюванням. Відповідно до результатів міжнародного тестування, 64 відсотки респондентів, що хворіють на злоякісні пухлини, завжди тамують гнів у собі.

10-а заповідь:тренуйте головний мозок! Час від часу розгадуйте кросворди, грайте в колективні ігри, що вимагають розумової діяльності, вивчайте іноземні мови. Змушуючи працювати мозок, ми сповільнюємо процес вікової деградації розумових здібностей; одночасно активізуємо роботу серця, системи кровообігу й обмін речовин.

Отже, турбота про особисте здоров'я не повинна бути проблемою, це має бути спосіб життя! Здоровий спосіб життя!