<<< Навчально-науковий центр соціально-психологічної підтримки та резильєнтності

Депресія та маски, під якими вона ховається

 

Депресія (від лат. Deprimo «тиснути», «придушити») - це психічний розлад, що характеризується депресивною тріадою: зниженням настрою, втратою здатності переживати радість (ангедонія), порушеннями мислення (негативні судження, песимістичний погляд на події тощо) і руховою загальмованістю. При депресії спостерігається знижена самооцінка, втрата інтересу до життя і звичної діяльності. У деяких випадках людина, що страждає нею,може почати зловживати алкоголем чи іншими психотропними речовинами.

Депресією страждає 10% населення у віці старше 40 років, з них дві третини – жінки. Серед осіб старше 65 років депресія зустрічається в три рази частіше.

Маски, під якими ховається депресія

Депресія багатолика і часом заявляє про себе найнесподіванішим чином. Вона може зімітувати серцевий напад, або позаматкову вагітність, повторювані болі в шлунку, серцебиття тощо. Доведено, що депресію можуть переживати навіть немовлята.

Здавалося б, розпізнати депресію легко і для цього не потрібні складні медичні прилади та лабораторні обстеження.

Насправді, захворювання може протікати не тільки в класичній, але і в замаскованій формі.

Трапляється так, що людина із замаскованою депресією потрапляє на операційний стіл і тільки там виявляється, що у неї немає ніяких патологій, що вимагають хірургічного втручання.

Отже, за якими ж масками найчастіше ховається ця винахідлива недуга?

Іноді депресія імітує лицьові болі. Тоді вона нагадує невралгію трійчастого або язикоглоткового нервів, хвороби зубів, скроневого і нижньощелепного суглобів. З'являється відчуття незвичної шорсткості язика, відчувається його оніміння. Болі бувають дуже сильними, і доведені до відчаю люди просять стоматолога видалити абсолютно здорові зуби. Як не дивно, іноді це приносить тимчасове полегшення. Спровокувати біль може процедура зубопротезування.

Абдомінальний синдром проявляється неприємними відчуттями в області живота: болями, тяжкістю, почуттям жару або холоду. Такий стан може супроводжуватися нудотою, закрепами або проносами, втратою апетиту. Самопочуття погіршується вночі та вранці, в другій половині дня стає легше. Нерідко з цими симптомами людина вступає до лікарні з підозрою на апендицит, харчове отруєння або холецистит. Терапевтичне і хірургічне лікування, спрямоване на боротьбу з цими недугами, не допомагає.

Біль голови – ще одна маска депресії. Коли захворювання приймає цю форму, з'являється головний біль (частіше всього вранці і вночі) без чіткої локалізації. Відчуття можуть бути найрізноманітнішими: голову як би стискає жорсткий обруч, по ній повзають мурашки, відчувається печіння. Знеболюючі засоби в цій ситуації майже безсилі. Імітацію подібного больового синдрому часто приймають за мігрень. У результаті багаторічне лікування не приносить ніякого ефекту.

Іноді депресія приймає подобу радикуліту, захворювань суглобів, м'язових болів або невралгії. Така її маска називається артралгією. Після рентгенологічного дослідження стає зрозумілим, що в зоні болю немає ураження нервів і суглобів.

Біль в серці, печіння або холод у грудях. Щоб відрізнити цю маску від справжніх серцево-судинних захворювань, досить зробити кардіограму. При депресії результати обстеження не підтверджують скарг. Серцеві препарати трохи зменшують біль, але не знімають її повністю. При депресії, що маскується під стенокардією, нітрогліцерин не ефективний.

Коли депресія ховається за маскою безсоння, розлади сну стають основними або єдиними проявами захворювання. Людина прокидається рано вранці, погано відпочивши. Пік активності припадає зазвичай на 12 годину дня, потім людина відчуває втому і без чашки міцної кави або чаю не може продовжувати роботу. До вечора стає абсолютно розбитою і все ж таки не може заснути до глибокої ночі.

Фобія – також одна з найпоширеніших масок депресії. Вона проявляється в нападах страху, які трапляються зазвичай вночі і вранці. Найчастіше вони пов'язані з іпохондрією: людина боїться смерті, зупинки серця, СНІДу, інфаркту та інших "страшних" хвороб. Причому, одночасно усвідомлює безпідставність своїх побоювань.

Мабуть, найбільш небезпечною маскою депресії є наркоманія. Наркотики і алкоголь приносять короткочасну ілюзію поліпшення самопочуття. Однак дуже швидко розвивається залежність від допінгу. Для такої форми депресії властиві запої на кілька днів і навіть місяців. Відмова від чергової дози наркотику або алкоголю призводить до загострення депресії - з'являються думки про самогубство, болісний комплекс провини.

Тест: чи у мене депресія?

Цей тест допоможе переконатися, чи за вашим нездужанням ховається класична депресія. Якщо ви погодитеся хоч би з трьома з наведених нижче тверджень, швидше за все ви вже потрапили в пастку цього захворювання. Можна з упевненістю говорити про депресію-хворобу, якщо симптоми супроводжують вас протягом двох тижнів або довше.

1. Часто у вас буває пригнічений, похмурий настрій.

2. Ви помічаєте, що втратили інтерес до того, що раніше займало вас. З кожним днем все рідше відчуваєте задоволення.

3. Ви харчуєтеся як і раніше, але маса тіла або збільшилася, або помітно знизилася. Ви відчуваєте постійний голод або, навпаки, втрачаєте апетит.

4. Безсоння або сонливість стали вашим звичайним станом.

5. Ви постійно відчуваєте надмірне збудження або млявість і загальмованість.

6. Часто ви відчуваєте занепад сил і швидко втомлюєтеся.

7. Вас турбує відчуття власної непотрібності, необгрунтовано вас мучить свідомість власної провини.

8. Помітно знизилися ваші інтелектуальні здібності, вам важко концентрувати увагу і приймати рішення.

9. Ви часто думаєте про смерть, про самогубство. У вас були спроби звести рахунки з життям.

Варто зазначити, що для глибокої депресії властиві не менше п'яти з перерахованих симптомів одночасно (якщо, звичайно, такі настрої не є рисами характеру людини). Пригнічений настрій - перший і неодмінний сигнал будь-якої форми класичної депресії.

Незалежно від того, чи страждаєте ви від нападу нудьги або знаходитеся в стані глибокої депресії, ви самі можете багато зробити для того, щоб вибратися з такого стану. Весь секрет полягає в тому, щоб перестати шукати причини і почати шукати шляхи допомоги та виходу із такого стану.


Гарного дня і ніякої депресії !!!