» » Університетом керували студенти!

Університетом керували студенти!

Дата: 15-10-2014, 16:03 | Автор: Відділ інформації та зв'язків з громадськістю

 День, 14 жовтня 2014 року, став надзвичайно цікавим і незабутнім для університетської родини ТНЕУ. Золотава осінь обдарувала нас сьогодні одразу кількома святами – Покрова Пресвятої Богородиці, День створення Української повстанської армії, День молитви за всіх полеглих за волю і державність України, День Українського козацтва, а також День захисника України (від 14.10.2014 р.). Однак, і це ще не все. Дружня освітянська спільнота започаткувала День самоврядування у вищому навчальному закладі!

 

Робота кипіла – студенти обмінялися ролями із адміністрацією та професорсько-викладацьким колективом. Юнаки і дівчата обійняли посади ректора, проректорів, деканів, завідувачів кафедр, викладачів й намагалися реалізувати завдання, які поставлені перед університетом.

 

Робочий день розпочався із спільного ректорату, під час якого ректор ТНЕУ, доктор економічних наук, професор Андрій Ігорович Крисоватий делегував права та обов’язки адміністрації студентам: «Сьогодні у стінах нашого університету особливий день. Ми передаємо всю владу у руки молоді. За вами – майбутнє, і ви повинні пам’ятати, що влада – це велика відповідальність. Бути керівником – це не просто поважно сидіти в кріслі і керувати, це перейматися проблемами людей, які висловили тобі довіру». Андрій Ігорович попросив проректорів та деканів дати можливість студентам ефективно попрацювати, зрозуміти специфіку роботи адміністрації й передав булаву влади студентському ректору Олені Романівні Баховській. «Прошу сьогодні всіх бути активними й сумлінно виконувати всі доручення, – наголосила Олена, – давайте докладемо зусиль, щоб виправдати надії керівництва університету і спільно ми досягнемо успіху» Підписавши із президентом Студентського парламенту Павлом Дмитровичем Бичем угоду щодо обміну посадами, Андрій Ігорович зазначив: «Ми написали ще одну сторінку історії становлення нашого вищого навчального закладу – це вперше, коли ректорат  повністю передав керівництво вищим навчальним закладом у ваші руки. Творіть майбутнє, не бійтеся робити впевнені кроки в ім'я нашої альма-матері». Ректор ТНЕУ порадив наголосив на тому, що один керівник нічого не вартий без команди, а в команді має діяти професійно й довіряти один одному.

 

Студентська адміністрація розпочала роботу.

 

Студентський перший проректор з науково-педагогічної роботи, Ігор Володимирович Білик ознайомився з новими умовами вступу до вищого навчального закладу: «Сьогодні ми маємо можливість зрозуміти специфіку роботи університету, внести свої пропозиції та зауваження». Микола Іванович Шинкарик допоміг колезі й порадив: «Правильна організація навчального процесу допоможе студентам отримати якісні знання. Адже навчання – перший крок до успіху».

 

Надія Юріївна Кізюк, студентський проректор з наукової роботи, приймала вступний іспит до аспірантури з філософії. Робота Тетяни Казимирівни Возьної, студентського проректора з науково-педагогічної роботи (міжнародна та інформаційна діяльність), розпочалася із наради з О. П. Адамівим та І. М. Тарановим. «Сьогодні студенти краще зможуть зрозуміти викладачів. Я думаю зникнуть усі непорозуміння, які б могли виникнути у процесі роботи» – наголосила Т.К. Возьна. Андрій Володимирович Бураков, студентський проректор з науково-педагогічної роботи (організаційні питання), зауважив, що День самоврядування в університеті повинен стати традицією, адже такий обмін досвідом є дуже важливим: «Звичайно, ми відчуваємо невеликий страх перед тим, щоб прийняти неправильні рішення чи не впоратися з певними завданнями. Однак, невдачі формують нас як особистостей та стимулюють до вдосконалення».

 

Відділ кадрів ТНЕУ також отримав нового керівника. Ольга Сергіївна Гродська розповіла Мар'яні Петейчук про особливості кадрової роботи, ведення документації, прийом відвідувачів. Студенти керували не лише у цьому структурному підрозділі: начальником навчального відділу стала Аліна Володимирівна Гордійчук, юридичного відділу – Ірина Ігорівна Юркевич, директором студентського містечка – Сергій Сергійович Водяной.

 

Студентство університету разом з адміністрацією у холі центрального корпусу молодь організували ярмарок – продавали найрізноманітніші кулінарні вироби. Кожен бажав долучитися до цієї акції, адже всі виручені кошти будуть використані для потреб бійців-тернополян. Крім того юнаки та дівчата мали можливість зробити колоритні фото у мальовничому українському куточку, підготовленому відділом гуманітарної освіти та виховання. Ще однією, не менш цікавою акцією були «Долоні єдності» – студенти писали побажання захисникам України, висловлювали підтримку і залишали свої «долоньки» на стенді. Дуже символічною та зворушливою стала «Голубка миру», пір’їнками якої також були жовті й блакитні листівки із словами вітань для бійців від університетської спільноти. Студенти підвели підсумки проведених акцій:

1) ярмарок (ФДУ – 323 грн, ФОА – 294 грн, ЮФ – 566 грн, ФФ – 903 грн, ФББ – 1 312 грн, ІМЕВ – 347 грн, УНФП – 322 грн, ФАЕМ – 687, 50 грн, ФКІТ – 1 744, 50 грн, ФЕУ – 1 511 грн)

2) фото в українському куточку – 110, 70 грн.

3) «Долоні єдності» – 300 грн.

Загальна сума – 8 649, 70 грн.

 

Разом із цим, перед входом у центральний корпус ТНЕУ зібралося Віче. Молодь вийшла для того, щоб чітко заявити про свою патріотичну громадянську позицію. Після благословення святішого отця, президент Студентського парламенту зачитав лист-звернення до Президента України, релігійних громад і політичних об'єднань стосовно ситуації на Сході держави, бажань єдності та миру, щасливого майбутнього.

 

Ректор Тернопільського національного економічного університету підтримав своїх студентів й звернувся до них з вітальними словами: «Я надзвичайно радий, що Ви проявляєте себе як свідомі й самодостатні особистості. Сьогодні наша молодь  впевнено крокує у майбутнє, незважаючи на жодні перешкоди чи невдачі. Залишайтеся такими ж активними, адже завтрашній день залежить саме від Вас!».

 

Андрій Ігорович запросив до слова військовослужбовця батальйону територіальної оборони «Збруч», Володимира Васильовича Свистуна. Боєць поділився своїми переживаннями і описав події, які зараз відбуваються в зоні АТО. Однак, зазначив, що кожен із нас – герой, і разом – ми обов’язково переможемо!

 

Кульмінацією дійства став флешмоб «ТНЕУ за мир». Студентська спільнота згуртовувалася у великі літери, які формували фрази – «Україна єдина» і «ТНЕУ за мир». Глядачі мали можливість спостерігати за утворенням великого синьо-жовтого серця. Воно символізувало серця усієї університетської родини, які як одне моляться за мир і хочуть, щоб наші батьки, брати, друзі, знайомі повернулися додому живими. Упродовж флешмобу мистецькі колективи вищого навчального закладу дарували всім учасникам свої виступи. Панувала весела дружня атмосфера, яка єднала усіх в єдине ціле.

 

Після усіх акцій студентство та професорсько-викладацький колектив Тернопільського національного економічного університету зібралися у актовій залі на гала-концерт презентацій груп «Ми – нова генерація». Проректор з науково-педагогічної роботи (організаційні питання) Василь Ярославович Брич відкрив захід і привітав учасників: «Дуже приємно, що такий переповнений зал. Це справді свідчить про те, що ви одна велика родина, яка підтримує один одного. Таким чином проявляється наша єдність». Концерт був дуже цікавим та захоплюючим – першокурсники презентували виступи, а вболівальники активно підтримували своїх фаворитів.

 

День був насиченим. Студентський ректор, проректори, декани, завідувачі кафедр звітували про здійснену роботу й ділилися враженнями. Кожен зрозумів, що управління вищим навчальним закладом є нелегкою справою, яка потребує багато вмінь та відповідальності. Молодь запропонувала, щоб такий день став традицією й повторювався кожного року. Однак, наголосили, що співпраця між професорсько-викладацьким колективом і студентами повинна бути тіснішою.

 

Вітаємо усіх учасників із таким чудовим святом! Бажаємо натхнення для подальшої роботи, нових звершень і досягнень. Нехай День самоврядування в ТНЕУ буде одним із найкращих спогадів про студентське життя, викликає теплий і позитивний настрій.




 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Відгуки студентів про День самоврядування в ТНЕУ.doc
Завантажити Переглянути онлайн