» » Університетська родина ТНЕУ відзначає 50-річчя від дня заснування внз!

Університетська родина ТНЕУ відзначає 50-річчя від дня заснування внз!

Дата: 20-10-2016, 22:01 | Автор: Відділ інформації та зв'язків з громадськістю

Щирі посмішки, радісні емоції, позитив і теплі слова вітань вирувати у Тернопільському національному економічному університеті 20 жовтня, адже академічна спільнота відзначає 50-річчя від дня заснування ТНЕУ. День був насичений цікавими заходами.
 
Адміністрація ТНЕУ, декани факультетів, директори інститутів, студентство університету та вельмишановні гості о 12.00 год. сформували колону, здійснивши пішу ходу вулицями міста до Театрального майдану. Усіх учасників зібрання благословили представники духовенства м. Тернополя. Колона майоріла яскравими кольорами факультетів та інститутів вищого навчального закладу, різнобарвними кульками та прапорами, а попереду колони вирушив Тернопільський муніципальний духовий оркестр «Оркестра Волі» та кортеж ретро-автомобілів.
 
Прибувши на Театральний майдан, університетська родина ТНЕУ разом з гостями пройшли «червоною доріжкою» до Тернопільського академічного обласного українського драматичного театру ім. Т.Г. Шевченка, де на усіх учасників свята чекав урочистий концерт «Віват, Університете!»
 
Дійство розпочалося з Державного Гімну України у виконанні Національного академічного хору ім. Г. Верьовки.
 
Хвилиною мовчання учасники заходу вшанували пам'ять про Героїв – Віктора Семчука, Андрія Юркевича, Романа Ільяшенка, Тараса Михальського, Сергія Долгіх, Володимира Труха, Вадима Вернигору, Тараса Слободяна, юрія Горайського, Володимира Гарматія –  які мужньо поклали на вівтар національної свободи України власне життя.
 
Вітальне слово до університетської родини і гостей вишу виголосив ректор, доктор економічних наук, професор А. І. Крисоватий: "З особливою гордістю і честю звертаюся до Вас, адже саме зараз, відзначаючи п’ятдесятий ювілей Тернопільського національного економічного університету, ми пишемо золоті сторінки історії нашого вищого навчального закладу. Цей літопис осмислений, усвідомлений за своєю глибинною сутністю та переконаннями.
На мою долю випала щаслива можливість навчатися й зростати у Тернопільському фінансово-економічному інституті, і я пишаюся, що належу до когорти ректорів Тернопільського національного економічного університету.
Багато доль, прагнень, думок, емоцій вплелися особливим візерунком у полотно нашої з Вами історії. У ній немає нецікавих сторінок, чернеток і чистовиків, у ній є ми – обличчя і сумління університету.
Життя нашого вищого навчального закладу – це життя нашої країни. Разом із нею ми працювали, долали труднощі і здобували перемоги, боролися й відстоювали свої духовні цінності та націо­нальні інтереси. Уроки історії не минають марно. Залишаються закарбовані у свідомості та пам’яті яскраві сторінки становлен­ня духу вільнодумства студентства, вагомі досягнення наукових шкіл, формування нової генерації фахівців-економістів з почуттям глибокої відповідальності за сьогодення і майбуття.
Мені б хотілося з належною увагою розповісти сьогодні про кожного, хто пов’язав свою долю з життєписом університету. Проте за короткий час осягнути багаторічну історію одним поглядом – надзвичайно складно.
У першу чергу хочеться висловити найщирішу подяку усім, хто з перших кроків становлення і до сьогодні були і є зі своєю Alma-mater: творцям, натхненникам, вірним друзям, тим, хто невеликий навчальний заклад перетворив на авторитетний освітній центр, прославив свій університет власними професійними здобутками.
Історичний досвід і факти свідчать, що в усі часи Тернопільський національний економічний університет – це престиж держа­ви, високий рівень розвитку культури, вагомі здобутки у царині науки, золотий резерв морального й інтелектуального поступу України.
Час нестримно наближає нас до межі, що відокремлює минуле від при­йдешнього, перегортає сторінки історії та відкриває у літописі Тернопільського націо­нального економічного університету майбуття.
Ми пишаємося як тим, що було, так і тим, що є, і впевнені у завтрашньо­му дні.
Сьогодні Тернопільський національний економічний університет гордо і наполегливо прямує до визначеної мети. Відданість учених і науковців, які заклали підвалини фахо­вих знань, стала поштовхом до підкорення нових вершин, натхнення у вихованні моло­дого покоління.
Студентство – юне і прекрасне обличчя нашої країни. Саме юнакам і дівчатам, з їх молодечою енергією, копіткою щоденною працею і завзяттям, ентузіазмом і самовідданістю, будувати майбутнє України.
Гордимося нашими випускниками, адже тут вони навчалися досліджувати закони економіки, права та інформатики бачити перспективи розвитку, нарощувати свій творчий потенціал, впевне­но йти вперед, досягати успіху.
Колектив університету гідний вимог часу. Відкриваючи нові спеціальності, формуючи позитивний імідж українського вишу, створюючи атмосферу, яка приваблює талановиту молодь з усіх куточків України, він зумів у часи економічних трансформацій зберегти своє обличчя, головну суть: не обмежуватися завданням передання знань, долучення до норми, а займатися вихованням самостійно мислячої людини.
Нехай плине час, збагачений надбаннями хранителів університетських традицій. Нас чекають нові сходинки поступу. Я сердечно бажаю кожному доброї і мудрої віри у наші з Вами сили. Послідовно, цілеспрямовано і впевнено йдімо вперед, виконуймо священну місію – просвітлення знаннями молодого покоління, плекання патріотів і громадян України, привнесення на вівтар Вітчизни прогресивних наукових ідей та високоефективних розробок.
Переконаний, що свою високу місію Тернопільський національний економічний університет виконуватиме з честю та гідністю, з повагою до минулого і з вірою у майбутнє.
Віват професори! Віват студенти! Віват університете!"
 
До слова Андрій Ігорович також запросив Олександра Андрійовича Устенка – ректора Тернопільського фінансово-економічного інституту, Тернопільського інституту народного господарства, Тернопільської академії народного господарства й Віктора Андрійовича Ющенка – Президента України 2005-2010 рр.
 
Під час концерту ведучі зачитали вітання з ювілеєм внз від Президента України Петра Порошенка, міністра освіти і науки України Лілії Гриневич, кардинала Любомира Гузара, Папи Римського Франциска.
 
До вітальних слів долучився голова Тернопільської обласної державної адміністрації Степан Степанович Барна, заступник керуючого справами апарату Верховної Ради України Микола Васильович Гаман, голова Тернопільської обласної ради Віктор Вікторович Овчарук, міський голова Тернополя Сергій Віталійович Надал.
 
Приємно, що на свято Тернопільського національного економічного університету завітали делегації іноземних вищих навчальних закладів, які теж виголосили свої вітання – Дрезденський технічний університет (Німеччина), Орхуський університет (Данія), Оснабрюцький університет (Німеччина), Краківський економічний університет (Польща), Вроцлавський економічний університет (Польща), Люблінський католицький університет Івана Павла ІІ (Польща), Пряшівський університет (Словацька Республіка), Лодзький університет (Польща), Міжнародна фундація «ALALESCO» (Королівство Марокко), Естонська бізнес-школа, Економічна академія ім. Дімітрова Ценова (Болгарія).
 
Ще одним подарунком для університетської родини ТНЕУ стали вітання від українських вищих навчальних закладів-партнерів, які завітали на свято.
 
Упродовж урочистого дійства свої мистецькі дарунки присутнім представляли Національний академічний хор ім. Г. Верьовки, учасники народної художньої студії хореографії «ТАНГо dance company» ТНЕУ, гурт «Струни серця», квартет «Гетьман», заслужений артист України Іван Красовський, українська співачка, заслужена артистка України Тоня Матвієнко, український співак, заслужений артист України Андрій Заліско, випускниця ТНЕУ, народна артистка України Наталія Бучинська, а також народний ансамбль бального танцю «Сузір'я»  Університету фіскальної служби України (м. Ірпінь, Київська обл.).
 
Молодь університету з нетерпінням очікувала на ще одну подію – концерт на Театральному майдані, упродовж якого відбувся розіграш призів, лазерне шоу, виступи гурту «O.TORVALD», Едуарда Романюти, Тоні Матвієнко, Наталії Бучинської, Андрія Заліска, хору ім. Григорія Верьовки та багато цікавого.
 
Перший день урочистостей завершився, однак на університетську родину ТНЕУ та гостей вищого навчального закладу чекає ще багато цікавого у п’ятницю, 21 жовтня. Отож, запрошуємо усіх розділити радісні миті свята з Тернопільським національним економічним університетом!