» » Колектив ЮФ ТНЕУ зустрівся з Міністром юстиції України

Колектив ЮФ ТНЕУ зустрівся з Міністром юстиції України

Дата: 14-09-2016, 12:53 | Автор: Відділ інформації та зв'язків з громадськістю

 13 вересня 2016 року на Тернопільщину з робочим візитом завітав Міністр юстиції України П.Д. Петренко. Приємною несподіванкою стала зустріч Павла Дмитровича з ректором Тернопільського національного економічного університету, доктором економічних наук, професором Андрієм Ігоровичем Крисоватим, деканом юридичного факультету ТНЕУ Сергієм Володимировичем Банахом, професорсько-викладацьким колективом і студентством ЮФ. Також до спілкування долучився начальник Головного управління юстиції у Тернопільській області Едуард Станіславович Кольцов.
 
Привітавши гостя, Андрій Ігорович зазначив: «Я дуже радий, що наші студенти мають таку чудову нагоду – черпати знання від практиків, які успішно реалізували свій потенціал у сфері права. Сьогоднішня зустріч є хорошою можливістю для кожного отримати обґрунтовані відповіді на запитання, поспілкуватися із знавцем своєї справи, обмінятися досвідом і почути практичні поради».
 
Спілкуючись з науковцями і молоддю ЮФ Павло Дмитрович Петренко зауважив: «У школі нас заставляли вчитися, щоб отримати базові знання, а університет – це місце для отримання знань усвідомлених кожним студентом. Юрист – це одна з творчих професіій, тому що Ви можете перенести абстрактні речі законів у реальну ситуацію і  допомогти людині. Можу Вам анонсувати, що в цю середу ми спільно з Міністром освіти та з віце-спікером парламенту Оксаною Сироїд оголосимо нову реформу юридичної освіти. Перший елемент реформи – це акцент на практичні заняття, починаючи з 3-ого курсу. Другий – це прибирання системи оцінювання або інша система оцінювання, мотиваційна. Третій блок – це зближення юридичної освіти з професійною діяльністю. Оцінки, які ви будете отримувати при випуску будуть зараховуватися по накопичувальній системі для того, щоб ви отримали більш вузьку спеціалізацію. Отож не бійтеся помилятися, адже таким чином Ви вчитеся і досягаєте нових висот».
 
Розмовляючи про оцінювання на практичних заняттях, ректор звернувся до студентів й пожартував: «Якщо викладачі поставлять Вам занижену оцінку – Ви можете подати зустрічний позов до ректора».
 
Студенти цікавилися чому Міністр обрав саме цей фах, яких помилок їм не припуститися у своїй професійній діяльності, а також про доцільність реформ.
 
 
Щодо практичних порад, то Міністр юстиції побажав усім якнайшвидше поєднувати навчання з практичним досвідом, навіть якщо доведеться спочатку тільки клеїти марки на листах і спостерігати за роботою правників.
 
Студенти ЮФ показали свою обізнаність не тільки у правничій сфері, а й виявили бажання отримати можливість стажування у Міністерстві юстиції.
 
Колектив юридичного факультету ознайомив гостя з досягненнями та напрацюваннями науковців, студентськими проектами й ініціативами, матеріально-технічною базою, історією становлення факультету. Павло Дмитрович побував в університетській залі судових засідань, де проводилося слухання справи щодо будівництва житлового комплексу на території міста, а також ознайомився з роботою юридичної бібліотеки електронних ресурсів, де кожен студент має змогу, готуючись до пар, користуватися доступом до платформи «Ліга: Закон».
 
У бібліотеці електронних ресурсів колег зустріла директор юридичної клініки ТНЕУ Ірина Ігорівна Юркевич. Вона розповіла: «Системи ЛІГА:ЗАКОН – найповніше джерело систематизованої та достовірної правової інформації зі зручними інструментами для пошуку інформації. Дозволяють швидко знайти та проаналізувати правову інформацію на будь-який момент часу, оцінити ситуацію і прийняти правильне рішення».
 
Дякуємо Міністру юстиції України П.Д. Петренку за цікаву зустріч і конструктивний діалог.