» » Молоді науковці ТНЕУ перемогли у конкурсі наукових робіт Міністерства освіти і науки України

Молоді науковці ТНЕУ перемогли у конкурсі наукових робіт Міністерства освіти і науки України

Дата: 17-08-2016, 15:42 | Автор: Відділ інформації та зв'язків з громадськістю

 79 наукових розробок молодих вчених, що перемогли у Конкурсі проектів молодих вчених будуть фінансуватися за рахунок коштів державного бюджету. Для цього державою виділено 12 млн грн. Про це розповіла Міністр освіти і науки України Лілія Гриневич під час фінального засідання 15 серпня 2016 року Конкурсної комісії з відбору проектів молодих вчених, які працюють (навчаються) у вищих навчальних закладах та наукових установах у сфері управління МОН.

Однією з кращих визнана робота молоді з Тернопільського національного економічного університету «Математичне та програмне забезпечення для контролю забруднення атмосфери автотранспортом». Проект розроблено у рамках секції «Розвиток сучасних інформаційних, комунікаційних технологій, робототехніки», напрями роботи секції – математичне моделювання та обчислювальні методи; програмування та управління ІТ-проектами, прикладні програмні системи. Пріоритетний тематичний напрям Конкурсу проектів наукових робіт та науково-технічних (експериментальних) розробок молодих учених – перспективні інформаційні технології, прилади комплексної автоматизації, системи зв’язку і створення загальнодоступних баз даних і знань на основі сучасних систем і засобів обчислювальної техніки.
 
Керівником проекту є кандидат технічних наук, доцент кафедри комп’ютерних наук факультету комп’ютерних інформаційних технологій Тернопільського національного економічного університету – Ірина Федорівна Войтюк, науковий консультант – декан ФКІТ, доктор технічних наук, професор Микола Петрович Дивак.
 
На реалізацію цього проекту заклад отримає 500 тисяч гривень з державного бюджету. Вже цього року буде виділено 250 тисяч гривень. Пропоновані строки виконання проекту – до 2 років (з 01.08.2016 р. по 31.07.2018 р.)

Автори проекту виходили з того, що погіршення екологічної ситуації є одною з основних проблем великих міст. Основними джерелами забруднень довкілля міста шкідливими викидами є промисловість та транспорт. Останнім часом частка забруднень автотранспортом збільшується внаслідок суттєвого зростання інтенсивності транспортних потоків. Для оцінки забруднення конкретного району міста необхідно врахування таких факторів, як ступінь провітрювання певних частин міста, погодних умов, тривалості дії шкідливих викидів, а особливо біосферних процесів поширення забруднень. Результатом даної роботи є нові математичні методи, моделі, програмне забезпечення та інформаційні технології, які дозволять адекватно відображати процеси поширення забруднень атмосфери автотранспортом на основі вимірювань, спираючись на конкретну лабораторну базу Держсанепідслужби міста і забезпечити прийняття оптимальних рішень щодо регулювання автотранспортних потоків. Особливістю розроблюваних методів моделювання є їх націленість на розв’язування основного протиріччя між точністю математичних моделей, яка узгоджується з точністю експериментальних даних, та їх складністю.