» » Вроцлав–Тернопіль: кафедра менеджменту та публічного управління продовжує традиції співпраці

Вроцлав–Тернопіль: кафедра менеджменту та публічного управління продовжує традиції співпраці

Дата: 7-06-2016, 15:19 | Автор: Відділ інформації та зв'язків з громадськістю

 Колектив кафедри менеджменту та публічного управління (факультет економіки та управління) продовжує дванадцятирічні традиції співпраці з Вроцлавським економічним університетом, започатковані кафедрою державного і муніципального управління. Упродовж 29 травня-5 червня 2016 року вшосте відбулося стажування викладачів кафедри та студентів магістерських програм «Адміністративний менеджмент» і «Управління інвестиційно-інноваційною діяльністю» у місті Єленя Гура (Польща) на базі факультету економіки, управління та туризму Вроцлавського економічного університету.
 
Метою стажування є вивчення досвіду та механізму ефективного управління організацією, реалізації державного управління та місцевого самоврядування в Польщі та інших країнах Європейського Союзу.
 
До Вроцлавського економічного університету завітали викладачі кафедри менеджменту та публічного управління: д.е.н., професор Григорій Монастирський (координатор стажування), к.е.н., доцент Олена Дудкіна, к.е.н., доцент Олександра Овсянюк-Бердадіна, к.е.н., доцент Жанна Крисько, к.е.н. Оксана Апостолюк та к.е.н. Наталія Котис. Також до участі в стажуванні долучилися: доцент кафедри управління персоналом і регіональної економіки, к.е.н., доцент Ольга Дяків; молодший науковий співробітник НДІ інноваційного розвитку та державотворення, к.е.н. Тетяна Монастирська; аспірант кафедри економіки підприємств і корпорацій Віталій Микитюк.
 
Програма стажування була надзвичайно насиченою. Учасники делегації ТНЕУ отримали неоціненний досвід спілкування з професорсько-викладацьким колективом Вроцлавського економічного університету, керівниками підприємств, посадовими особами органів публічного управління та польськими студентами. Тренінгово-лекційна компонента стажування гармонійно поєднувалася з можливістю вивчення практики ефективного управління організаціями різних типів.
 
У рамках програми стажування відбулися:
 
– зустріч з президентом міста Єленя-Гура Марціном Завілою з метою вивчення досвіду муніципального управління та реалізації інноваційних технологій муніципального менеджменту;
– ознайомлення з практикою управлінської діяльності в управлінні освіти і спорту Єленє-Гурської міської ради;
– тренінг з муніципального фінансового менеджменту (доктор, ад’юнкт Марек Омбрембальський);
– презентація віртуальної студентської консалтингової фірми;
– зустріч з новообраним деканом факультету економіки, управління та туризму Вроцлавського економічного університету д.габ., професором Еліжбетою Собчак, під час якої обговорили питання реалізації спільних наукових та навчальних проектів у сфері двостороннього співробітництва;
– відкрита лекція професора Григорія Монастирського «Адміністративно-територіальні реформи в Україні та Польщі: компаративний аналіз» для польських та українських студентів;
– ознайомлення з практикою адміністративного менеджменту на одному з найбільших європейських підприємств з продукування машин для виробництва паперу «PMPoland S.A»;
– вивчення інноваційних технологій надання послуг комунальним підприємством «Теплицькі терми»;
– презентація сучасних форм взаємодії державного лісництва з навколишнім середовищем.
 
Квінтесенцією стажування стали відвідини гміни Громадка Болеславецького повіту Дольношльонського воєводства на запрошення війта Даріюша Павліщи, що є нащадком українців, які були переселені у післявоєнний період зі східних районів Польщі. У рамках візиту до гміни Громадка відбулося вивчення діяльності органів місцевого самоврядування об’єднаної територіальної громади, круглий стіл з питань реалізації адміністративно-територіальної реформи на муніципальному рівні, ознайомлення з особливостями функціонування закладів освіти на рівні гміни, зустріч з керівництвом Долньошльонського воєводства, керівництвом Болеславецького та Злоторийського повітів, українською громадою.
 
Всім учасникам стажування проректор з промоції та розвитку Вроцлавського економічного університету д.габ., професор Ришард Броль урочисто вручив міжнародні сертифікати.
 
Навчально-наукова частина стажування доповнювалася культурно-пізнавальною, що не випадково, оскільки Єленя Гура – центр польського туризму в Судетах. Незабутнім стало відвідання столиці Чехії – Праги, де стажисти змогли ознайомитися з практикою муніципального управління в сучасному мегаполісі. З нагоди святкування 50-річного ювілею ТНЕУ на найвищій горі Судетів Снєжці замайорів український прапор. Завершилося стажування одноденною мандрівкою до столиці європейської культури 2016 року – міста Вроцлава.
 
Довготривала та плідна співпраця між ТНЕУ та Вроцлавським економічним університетом є реальним та конструктивним внеском у справу євроінтеграції України.