» » "Митні новації та виклики для економіки України"

"Митні новації та виклики для економіки України"

Дата: 25-05-2016, 14:22 | Автор: Відділ інформації та зв'язків з громадськістю

  

24 травня в приміщенні бібліотеки Тернопільського національного економічного університету відбувся круглий стіл на тему: «Митні новації та виклики для економіки України». Організатор круглого столу – кафедра податків і фіскальної політики та митні підрозділи ДФС України.

Тематичні напрями круглого столу:

-Сучасний стан митної системи України;

-Законодавчі новації в митній сфері та їх роль для української економіки;

-Митні аспекти зближення України та ЄС;

-Сучасні виклики щодо підготовки фахівців у митній сфері;

-Митна справа у житті студентів та старшокласників.

З вітальним словом до учасників круглого столу звернувся проректор з наукової роботи ТНЕУ, доктор економічних наук, професор Зеновій-Михайло Васильович Задорожний, який наголосив на важливості наукових зібрань. Адже саме такі заходи, за участі теоретиків у сфері фіскальної політики, митної справи, практиків-службовців ДФС України та студентів факультету фінансів, студентів коледжів та учнів тернопільських шкіл дозволяють напрацювати ефективні пропозиції щодо реформування митної системи держави.

Анатолій Ігорович Луцик, канд. екон. наук, доцент, в.о. зав. кафедри податків та фіскальної політики ТНЕУ наголосив на актуальності тих проблем, які будуть розглядатися в рамках роботи круглого столу. Разом з тим, надзвичайно приємно, що до роботи круглого столу долучились наші випускники-митники, які представляють Львівську та Тернопільську митниці, Департамент спеціалізованої підготовки та кінологічного забезпечення ДФС. Сподіваємось, що напрацювання та традиції щодо підготовки фахівців для митних органів розвиватимуться і в майбутньому.

З основними тенденціями та новаціями в сегменті здійснення митного контролю та митного оформлення ознайомив учасників круглого столу Гутик Тарас Миколайович, начальник відділу організації митного контролю Тернопільської митниці ДФС. Крім цього, відмічено багаторічну співпрацю кафедри податків і фіскальної політики та Тернопільської митниці, високий рівень підготовки випускників кафедри, які сьогодні працюють практично у всіх структурних підрозділах митниці.

З надзвичайно пізнавальними та цікавими доповідями та презентаціями виступили в рамках круглого столу випускники кафедри податків і фіскальної політики. Зокрема, Мельников Віталій, головний державний інспектор Тернопільської митниці ДФС у доповіді «Прагматизм діяльності митних органів в контексті управління ризиками» окреслив основні напрямки використання програмних інформаційних продуктів щодо ідентифікації митних ризиків.

Новосад Ірина, начальник відділу митного оформлення №1митного посту «Рава Руська» Львівської митниці ДФС ознайомила присутніх із практичними аспектами митних новацій на прикладі Львівської митниці. Надзвичайно цікаві статистичні викладки доповідачки до широких дискусій практично усіх учасників круглого столу.

Активне обговорення викликала також доповідь Бестюка Андрія, головного державного інспектора відділу спецпідготовки з протидії митним та податковим правопорушенням та організації оперативно-розшукової діяльності Департаменту спеціалізованої підготовки та кінологічного забезпечення ДФС, м. Хмельницький) на тему: «Найбільш характерні місця схову при переміщенні товарів в пасажирських потягах через митний кордон України».

Надалі робота круглого столу була продовжена студентами, що навчаються за програмами підготовки митників, зокрема креативними були доповіді, які підготували: Войцешин Василь (ФМОм-12) «Митне регулювання експортного потенціалу України»; Кротевич Юля (ФМОм-11) «Митні аспекти зближення України та Європейського Союзу»; Чавага Василь (ФМОм-11) «Прагматизм оподаткування транспортних засобів при ввезенні в Україну»; Хавтур Ірина (ФМО-43) «Моніторинг митного оподаткування в Україні та вектори удосконалення»; Шуклінов Роман (ФМО-12) «Митне регулювання ринку електромобілів».

За результатами роботи круглого столу всі учасники отримали Сертифікати. Організаційний комітет круглого столу зобов’язався підготувати інформаційну довідку з напрацьованими пропозиціями та направити її у відповідні фіскальні інституції.