» » Україно-нідерландський на Євро-2012!

Україно-нідерландський на Євро-2012!

Дата: 8-02-2012, 10:10 | Автор: Відділ інформації та зв'язків з громадськістю

 

 


Нещодавно завершився етап відбору помічників турніру Євро-2012 за програмою УЄФА.   Волонтерська програма в Україні та Польщі перевершила всі очікування та встановила рекорди. Було отримано 24 тисячі заявок від кандидатів з 142 країн світу – абсолютний рекорд набору добровольців за всі чемпіонати. Такі показники забезпечили волонтерській програмі УЄФА статус найбільшого волонтерського проекту в історії європейського футболу. Інформаційний центр « Україна-2012» віднайшов двох волонтерських героїв, які пройшли усі стадії відбору і проходять останній вишкіл до Євро-2012. Що дає їм волонтерство, як вони хочуть допомогти турніру – про це розкажуть краще дві реальні історії. 

 

Конкурс у 4 добровольці на місце витримав наш студент Микола Груць
« Для мене школа волонтерства — це школа без поразок. Так, я мав змогу вдосконалити професійні навички, спостерігаючи за роботою команди UEFA. Цінним також був досвід спілкування, я усвідомив, що волонтери — обличчя чемпіонату та країни, яку вони представляють. Саме від їх злагодженої роботи залежить майбутній успіх проведення чемпіонату Європи. Крім того, волонтерська діяльність — це можливість долучитися до події, важливої не тільки для українців, а й для мільйонів вболівальників світу» , - зізнається студент-волонтер. Ще він переконаний, що школа волонтерства допомагає « рости» молодій людині: дає можливість брати участь у тренінгах, переймати досвід професіоналів, працювати у мультикультурному середовищі. Пройти в ряди помічників турніру було для нього не надто   важко: необхідно було показати свою наполегливість та ретельність (в заповненні аплікаційних формулярів), а також правдиве бажання працювати під час турніру. Треба було також себе показати на висоті під час обслуговування церемонії Фінального жеребкування, що відбулось 2 грудня 2011-го у Києві. 
« Усе супроводжувалося певною емоційною напругою, хвилюванням. З одного боку,   через проблеми з електронною адресою до мене не доходили листи від координаторів, тож доводилося писати на різні скриньки аби вирішити цю проблему. З іншого, найбільше   хвилювався перед співбесідою, бо розумів що вона має вирішальне значення у співпраці. Ще однією перешкодою була відстань від Києва до рідного Тернополя – довелося вирішувати проблему з житлом» , - каже помічник турніру. 
Набір необхідних якостей для волонтера, на переконання Миколи, чималий. У першу чергу волонтер повинен добре володіти розмовною англійською та рідною українською (польською) мовами. Але поза тим це має бути відкрита і активна людина:   комунікабельна, відповідальна, пунктуальна, кмітлива, енергійна, зібрана, вона також має мати організаторські здібності та внутрішню мотивацію, уміння швидко адаптуватися. 
« Комунікабельність допомагає волонтеру адекватно відгукуватись на потреби людей, що є дуже важливим у роботі в команді, в майбутньому – з клієнтами. Для успішного розв'язання проблемних ситуацій доводилося проявляти гнучкість та оперативність мислення, швидко приймати рішення. Наприклад, часто траплялися помилки у заявах на акредитацію, у часі прильоту гостей та ін. Ми допомагали у виправленні цих помилок» , - ділиться першим досвідом Микола. 
Відповідаючи на запитання, які навички ще необхідно освоїти до старту Євро, студент зізнався, що додатково освоює комп'ютер, вчиться аналізувати та зіставляти дані. « Під час акредитації на фінальному жеребкуванні одразу зустрілися з великою кількістю людей. Ми спілкувалися зі звичайними працівниками, іншими волонтерами, журналістами із різних країн світу, людьми, які виступали на сцені, зірками — усіма, без кого це дійство було б неможливим. Доводилося постійно працювати з офіційними документами та ID-картами з різних країн, ми навчилися користуватися   порталом UEFA — FAME. Крім того, друкувати та ламінувати акредитації, тобто брали участь у виробничому процесі» , - додає про свою школу волонтер. 
Особисті враженні від роботи волонтером Євро-2012 поки що тільки позитивні. "Я отримав   задоволення під час підготовки до церемонії жеребкування. Познайомився з великою кількістю людей з України та Європи. Деякі стали моїми друзями, з нетерпінням чекаю чемпіонату, щоб ми могли знову зустрітися. Наша команда була однією із найчисельніших і найзгуртованіших, у ній панувала атмосфера єдності. Ми обмінювалися враженнями, мали змогу взяту участь у репетиції жеребкування, побувати на сцені у ролі легенд європейського футболу. Я побачив відомих політиків, футболістів, діячів культури, які відвідали жеребкування у палаці « Україна» . На згадку у мене залишилося чимало світлин та сувенірів. Я ніколи не забуду останній робочий день з командою, прощальну вечірку для волонтерів, численні посмішки, емоції та почуття. Сподіваюсь, отримаю стільки ж радості від роботи під час турніру, бо Євро буде для всіх нас незабутнім святом!".