» » Відбулося засідання Координаційної ради науково-навчального комплексу «Економосвіта»

Відбулося засідання Координаційної ради науково-навчального комплексу «Економосвіта»

Дата: 21-05-2016, 14:42 | Автор: Відділ інформації та зв'язків з громадськістю

 18 травня 2016 року у м. Львів відбулося засідання Координаційної ради науково-навчального комплексу «Економосвіта», участь у якому взяв проректор з науково-педагогічної роботи Тернопільського національного економічного університету, доктор економічних наук, професор Василь Ярославович Брич.
 
Організаторами зустрічі виступили Західний науковий центр НАН і МОН України, Інститут регіональних досліджень НАН України ім. академіка М. Долішнього, ДВНЗ «Університет банківської справи», Національний університет «Львівська політехніка», Тернопільський національний економічний університет, Львівський торговельно-економічний університет, Луцький національний технічний університет, Львівський державний центр науки, інновацій та інформатизації, ГО «Інститут транскордонного співробітництва та європейської інтеграції».
 
Учасники засідання заслухали звіт Координаційної ради науково-навчального комплексу про результати діяльності у 2015 році, який представила Т.С. Смовженко (ректор ДВНЗ «Університет банківської справи, д.е.н., професор).
 
Також колеги обговорили особливості підготовки бакалаврів, магістрів та докторів філософії економічних спеціальностей, формування державних стандартів для підготовки докторів філософії за економічними спеціальностями, проблеми та перспективи відновлення довіри вкладників банків, розвиток співпраці молодих вчених закладів-учасників ННК «економ освіта».
 
Василь Ярославович Брич поділився досвідом Тернопільського національного економічного університету щодо реалізації проекту «Фінансова грамотність».
 
«Розвиток і поширення новітніх фінансових продуктів та послуг вимагають від громадян вирішення складних завдань, до розв’язання яких вони часто бувають не готовими. Відтак, через відсутність необхідних фінансових знань і навиків прийняття зважених фінансових рішень, на фоні агресивної пропозиції та реклами, в суспільстві накопичуються ризики та диспропорції, які впливають на забезпечення економічних прав та свобод громадян. У рамках популяризації фінансової грамотності ТНЕУ організовує наукові, освітні, культурні, просвітницькі й інші заходи, залучаючи широку цільову аудиторію. У 2015 р. науковці ТНЕУ розробили навчально-методичні матеріали й започаткували викладання курсу «Методика викладання фінансової грамотності». Сьогодні, крім навчального процесу і науково-дослідної роботи, активну участь ТНЕУ бере в громадській діяльності, девізом якої є: «Кожен свідомий українець має зрозуміти, що бути фінансово грамотним не лише престижно та модно, але і вкрай необхідно!». Із цією метою налагоджено співпрацю з Тернопільською облдержадміністрацією, Тернопільською міською радою, ГО «Міщанське братство в м. Тернополі», загальноосвітніми навчальними закладами» – розповів Василь Ярославович.
 
Проректор з науково-педагогічної роботи ТНЕУ представив перелік заходів, які організовувалися з метою пропагування фінансової грамотності:
 
1) Міжуніверситетський соціальний проект «Тролейбус щастя: фінансово-грамотний маршрут»;
2) Тиждень фінансової грамотності в університеті;
3) Перший конкурс студентських наукових есе ім. С.І. Юрія «Роздуми фінансиста»;
4) Друга Всеукраїнська студентська Інтернет-конференція кафедри фінансів ім. С.І. Юрія ТНЕУ «Управління фінансами держави, регіону, підприємства та домогосподарства: погляди студентської молоді»;
5) Тренінг із залученням фахівців-практиків для студентів факультету фінансів з основ управління особистими фінансами;
6) Угода між ТНЕУ та Департаментом освіти і науки Тернопільської облдержадміністрації про забезпечення співпраці в сфері підвищення фінансової грамотності учнівської та студентської молоді, педагогічних працівників:
7) Меморандум про співпрацю у сфері підвищення фінансової грамотності населення в м. Тернополі;
8) Global Money Week в м. Тернополі.
 
По завершенні засідання учасники вирішили розвивати форми подальшої співпраці, визначили пріоритети діяльності на 2016 рік.