» » Круглий стіл «Сучасний фінансовий менеджмент і нові ролі фінансових директорів підприємств»

Круглий стіл «Сучасний фінансовий менеджмент і нові ролі фінансових директорів підприємств»

Дата: 28-03-2016, 10:05 | Автор: Відділ інформації та зв'язків з громадськістю

 22 березня 2016 р. о 10.00 год. в аудиторії 1401 (І корпус ТНЕУ) відбулося засідання круглого столу на тему: «Сучасний фінансовий менеджмент і нові ролі фінансових директорів підприємств», організоване з ініціативи студентів та професорсько-викладацького колективу кафедри фінансів суб’єктів господарювання і страхування ТНЕУ.
 
Захід організовано у рамках проведеного Інститутом фінансових керівників та Асоціацією присяжних сертифікованих бухгалтерів дослідження на тему: «Нові ролі фінансового директора» («The changing role of the CFO»), результати котрого обговорювалися фінансовими директорами у ході  круглих столів у таких світових фінансових центрах як Нью-Йорк, Цюріх, Шанхай, Москва.
 
Мета проведення круглого столу – обговорення такої актуальної проблеми як необхідність зміни вимог до здібностей, кваліфікації, вмінь, досвіду фінансових директорів і фінансових менеджерів суб’єктів господарювання різних форм власності, різних сфер діяльності і різних за масштабами діяльності, які обумовлені динамікою сучасної глобалізації.
 
До участі в дискусії були запрошені: декан факультету фінансів ТНЕУ Кізима Андрій Ярославович; заступник декана факультету фінансів ТНЕУ Маршалок Тарас Ярославович; провідний спеціаліст Центру працевлаштування та зв’язків з випускниками ТНЕУ, бухгалтер благодійного фонду «Асоціація випускників ТНЕУ» Борисяк Олена Володимирівна; президент асоціації «Ліга підприємців Тернопільщини» Гомівка Михайло Володимирович; директор приватної фірми «Видавництво «Фараон» Фаріон Василь Миронович; Голова Правління кредитної спілки «КАЛИНА» Луцишин Олег Орестович; студенти третього, четвертого та п’ятого курсів факультету фінансів ТНЕУ.
 
Виголошуючи вітальне слово, доктор економічних наук, професор, завідувач кафедри фінансів суб’єктів господарювання і страхування ТНЕУ Ольга Володимирівна Кнейслер, обґрунтувала необхідність проведення наукового заходу саме в умовах формування вітчизняної моделі фінансового менеджменту; звернула увагу присутніх на те, що винесені на обговорення «нові пріоритети» і «дев’ять ключових питань майбутнього» далеко виходять за рамки професійної діяльності фінансових директорів і фінансових менеджерів. На думку вченої, подібні виклики сьогодні є характерними для всіх без винятку сфер управління та менеджменту підприємств, установ, організацій незалежно від країн, регіонів, галузей, і саме тому, цілком виправданим є бажання учасників дискусії вислухати аргументовані думки, наукові позиції і коментарі всіх, хто попередньо ознайомлений із результатами дослідження «Нові ролі фінансового директора».
 
Заступник декана факультету фінансів ТНЕУ Тарас Ярославович Маршалок відзначив масштабність напряму дослідження та при цьому зосередив увагу на особливостях американської та шведської моделей менеджменту, котрі можна було б імплементувати в українську модель управління підприємствами.
 
Упродовж засідання були заслухані та обговорені тези доповідей студентів, що стосувалися актуальних проблем у сфері сучасного фінансового менеджменту: тенденцій розвитку фінансової служби та трансформації функцій фінансового директора; особливостей фінансового менеджменту в умовах інтелектуальної економіки; управління людським потенціалом фінансового сектору; трансформації систем фінансового менеджменту на мікрорівні; чинників формування вартості підприємства; оцінювання вартості інтелектуального капіталу в умовах економіки знань; сучасних підходів до управління капіталом підприємства; особливостей формування фінансової стратегії підприємства; ризик-менеджменту як складової фінансового менеджменту; ролі фінансового директора в управлінні грошовими потоками суб’єкта господарювання; фінансового контролінгу як підсистеми стратегічного менеджменту.
 
Президент асоціації «Ліга підприємців Тернопільщини» Михайло Володимирович Гомівка підтримав ініціативу студентства щодо дослідження такої глобальної проблематики та зазначив, що на майбутніх фінансових директорів, котрі працюватимуть в умовах глобалізації, очікують нові можливості, виклики та труднощі, та, відповідно і нові завдання, зокрема, розробка ефективних стратегій зростання та інноваційних стратегій управління ризиками суб’єктів господарювання.
 
Провідний спеціаліст Центру працевлаштування та зв’язків з випускниками ТНЕУ, бухгалтер благодійного фонду «Асоціація випускників ТНЕУ» Олена Володимирівна Борисяк була приємно здивована рівнем наукових досліджень студентів з відповідної проблематики та підкреслила, що від команди майбутніх фінансових директорів сьогодні очікують набагато вищого рівня підготовки у сфері фінансового управління. Також п. Борисяк зазначила, що сучасний фінансовий директор перетворюється на координаційний центр при розробленні та реалізації управлінських рішень щодо ключових процесів бізнесу, каталізатора інноваційних змін, а також виконує роль консультанта чи довірчого радника з питань фінансового забезпечення як поточної діяльності, так і стабільного розвитку компаній та фірм.
 
Директор приватної фірми «Видавництво «Фараон» Василь Миронович Фаріон констатував: «Світові макроекономічні тенденції впливають на способи управління підприємствами в Україні, на визначені пріоритети та розроблені стратегії зростання підприємницьких структур. У світовому фінансовому середовищі майбутнім фінансовим директорам (сьогоднішнім студентам) також доведеться вирішувати проблемні ситуації, пов’язані із ефективним управлінням фінансовими ресурсами. Мені імпонує те, що учасники круглого столу уже сьогодні розпочали огляд проблематики, яка стосується підвищення значення та трансформації ролі фінансових директорів та розширення їхніх функціональних обов’язків і компетенцій».
 
Підбиваючи підсумки засідання круглого столу, професор Ольга Володимирівна Кнейслер подякувала усім учасникам, які презентували свої думки, оцінки та коментарі щодо результатів дослідження, проведеного Інститутом фінансових керівників та Асоціацією присяжних сертифікованих бухгалтерів. Також вона відзначила, що спілкування представників роботодавців, науковців, студентів університету саме у такому форматі є надзвичайно корисним, оскільки майбутні фахівці уже сьогодні визначили нові виклики, притаманні професії сучасного фінансового директора. На завершення, завідувач кафедри ФСГС ТНЕУ висловила сподівання, що отримані нові знання та професійний досвід сприятимуть розвитку лідерських якостей у майбутніх фінансових директорів і топ-менеджерів.