» » До ТНЕУ завітали науковці з Південночеського університету

До ТНЕУ завітали науковці з Південночеського університету

Дата: 17-03-2016, 12:55 | Автор: Відділ інформації та зв'язків з громадськістю

 У рамках угоди про співпрацю Тернопільського національного економічного університету та Південночеського університету в Чеському Будейовіце з робочим візитом до вищого навчального закладу завітали координатор програми Erasmus+ Фіхтнерова Єва і заступник декана економічного факультету з міжнародних зв’язків Шуліста Марек.
                               
У зустрічі взяли участь ректор ТНЕУ, доктор економічних наук, професор А.І. Крисоватий, директор Навчально-наукового інституту інноваційних освітніх технологій ТНЕУ О.М. Десятнюк, заступник директора ННІІОТ А.В. Грицьків.
 
Звертаючись до гостей, Андрій Ігорович зазначив: «Сьогодні з урахуванням зміцнення зв'язків між різними країнами молоді люди можуть отримувати два дипломи про освіту, навчаючись як в Україні, так і за кордоном. Я дуже радий, що наші студенти будуть мати змогу навчатися за програмами обміну в Південночеському університеті, а професорсько-викладацький колектив стажуватиметься у кращих університетах Чеської Республіки».
 
Координатор програми Erasmus+ Фіхтнерова Єва підкреслила: «Чеська освіта займає друге місце щодо популярності серед європейських студентів після Німеччини. І це не дивно, адже кожен тут може навчатися безкоштовно в топових вищих навчальних закладах, а англомовне навчання  коштує порівняно недорого. І це все на фоні відносно невисокого прожиткового мінімуму. Сьогодні студенти в Чеській республіці можуть отримати вищу освіту в восьми університетах – у Празі, Остраві, Усті над Лабем, Плзні, Чеських Будеевіцех, Опаве, Оломоуці і Брне, в трьох відомих технічних інститутах у Празі, Брно та Остраві, престижних приватних економічних інститутах у Празі та Остраві, а також у низці інших вищих професійних шкіл. Система вищої освіти в Чехії поділяється на декілька ступенів. У першу чергу, після трьох років навчання, студенти чеських вузів отримують дипломи бакалаврів. Після двох років додаткового навчання вони отримують ступінь магістра. Для отримання ступеня доктора наук потрібно ще три - чотири роки зусиль.
 
Ми будемо дуже раді,якщо студенти ТНЕУ приїдуть до нас для освітнього та культурного обміну, а ми матимемо змогу брати участь у спільних наукових проектах. Цього року у квітні ми чекаємо двох викладачів з ТНЕУ у нашому університеті, а у вересні – трьох студентів. Сподіваємося, що це тільки перші кроки нашої плідної співпраці».
 
У ході зустрічі представники навчальних закладів обмінялися досвідом роботи і дійшли згоди щодо об’єднання зусиль навчально-освітньої, методичної та наукової діяльності. Домовилися про спільну розробку навчально-методичних посібників за визначеними напрямами підготовки, реалізації наукових програм, а також організації паралельного навчання студентів.
 
У процесі роботи будуть організовуватись спільні міжнародні науково-практичні конференції, семінари для студентів і науково-педагогічних працівників, а також здійснюватимуться науково-дослідні роботи. Окресливши перспективи діяльності за програмою Erasmus+, гості запросили науковців ТНЕУ до Південночеського університету.