» » Науковці ТНЕУ взяли участь у культурно-освітній програмі для фахівців у сфері права

Науковці ТНЕУ взяли участь у культурно-освітній програмі для фахівців у сфері права

Дата: 8-02-2016, 15:23 | Автор: Відділ інформації та зв'язків з громадськістю

 У рамках Договору про співпрацю між Тернопільським національним економічним університетом і Міжнародною культурно-освітньою асоціацією (ICEA) у партнерстві з Асоціацією Українських Правників Америки, Навчально-науковим інститутом інноваційних освітніх технологій ТНЕУ у період з 23 по 30 січня 2016 року організовано культурно-освітню програму для фахівців у сфері права з України. Місце проведення –  м. Лос-Анджелес  (штат Каліфорнія).
 
Основна мета програми полягала в ознайомленні з державним устроєм Сполучених Штатів Америки; системою юриспруденції в США; організацією юридичних послуг для ведення бізнесу та громадян США; системою підготовки молодих фахівців та налагоджування професійних контактів з колегами в США; ознайомлення з культурно-історичними пам’ятками міста Лос-Анджелес.
 
Учасники програми ознайомилися з особливостями судочинства США, зокрема штату Каліфорнія, порядком ведення судових процесів у судах відповідної юрисдикції в Лос-Анджелесі, відвідали кримінальний суд та були присутні під час ведення судових засідань; поспілкувалися з працівниками секретаріату суду та адміністрацією. Науковці відвідали поліцію м. Лос-Анджелес, муніципальні адміністрації (мерію), юридичну бібліотеку.
 
Вивченню досвіду функціонування правової системи США та зокрема, окремого штату, посприяли зустрічі із провідними юристами, адвокатами та фахівцями в галузі права. Вагомою для учасників делегації була зустріч із Сергієм Федоровим, адвокатом, керівником юридичного офісу Сергія Федорова, який спеціалізується на бізнесі та імміграційному праві. Представники ТНЕУ мали можливість розглянути ряд питань практичного змісту щодо правозастосування та значення прецедентного права США. Пан Сергій Федоров сприяв зустрічі із Darren Silver, адвокатом та партнером компанії «Silver&Associates». Зустріч відбулася в офіційно-діловому форматі та мала конструктивний характер. Адже окрім ознайомленням із здобуттям права на заняття адвокатською діяльність у США, було роз’яснено специфіку отримання ліцензій відповідного освітнього рівня, стажування. Окрім того, адвокати надали ґрунтовні роз’яснення щодо спеціалізації у ведення юридичної діяльності та організації роботи юридичної компанії. Також звернули увагу на принципову важливість зосередження на окремій сфері, зокрема інвестиційне, фінансове, імміграційне, сімейне право. Щодо організаційного аспекту діяльності юридичної компанії важливим та визначальним є фактор підбору фахівців. У зазначеній компанії працює 12 осіб, партнерами та практикуючими адвокатами є 6, кожен з котрих має власну спеціалізацію та здійснює юридичне обслуговування клієнтів за системою «аутсорсингу» та налагодження співпраці переважно з клієнтами із Китаю та європейських держав.
 
Визначальною була зустріч із паном Петром Костівим, засновником та керівником юридичної компанії «Kostiv&partners». У ході зустрічі вдалося обговорити ряд важливих питань. Зокрема, співпраця з Україно-американською асоціацією правників; можливість стажування студентів ТНЕУ у юридичній компанії та навчання у правових школах; домовленість щодо підписання меморандуму між ТНЕУ та П. Костівим у проведенні лекційних занять, відео-лекцій, циклу мастер-класів «Introduction to American law». Домовлено про візит пана П. Костіва до м. Тернопіль з метою участі у Міжнародній науково-практичній конференції 8-9 квітня 2016 року. Окрім того цікавою та корисною була інформація щодо практичних аспектів ведення справ зазначеної юридичної компанії з представниками країн Латинської Америки, відповідно компанія спеціалізується на іспаномовному веденні справ клієнтів у сфері імміграційного, інвестиційного права.
 
Окрім ділових зустрічей, бесід та обговорень учасники програми відвідали визначні місця «міста ангелів» – Лос-Анджелеса, Голівуду, берег Тихого океану Санта Моніки, Малібу, Санта Барбари, Universal Studio, що найкращим чином посприяло культурно-освітньому розвитку правників ТНЕУ.