28 січня

Дата: 28-01-2016, 10:03 | Автор: Директор Музею історії ТНЕУ

 
 
 
 
 
 
 
Тернопільщина
   1900 - у смт.Підволочиськ народився німецький письменник, автор історичних творів, літературознавець Герман Кестен. Почесний доктор університету Ерлангена - Нюрнберга, почесний громадянин Нюрнберга. У 1985 році, до 85-річного ювілею Кестен, ПЕН-центр ФРН обрав його своїм почесним президентом і заснував медаль Германа Кестена для літераторів, переслідуваних за вірність хартії ПЕН-клубу
   1919 – на Чернігівщині народився драматург, театрознавець Олекса Зосимович Корнієнко. З листопада 1951 р. - у Тернополі. До 1958 р. працював у редакції «Вільного життя». Саме в цей період написав свою першу п’єсу «Ключі до щастя». Він є автором ряду п’єс: «Не тією стежкою», «Поема Золотої долини», «Солов’ї співають навесні», «Ціною любові», «Шлях до сина» та ін.
   1925 – в с.Іване-Пусте Борщівського району народився митрополит Тернопільський і Бучацький Української Православної Церкви Київського Патріархату владика Васи?лій (Іван Миколайович Боднарчук). Колишній вояк УПА, в'язень концтаборів, активний борець за автокефалію Української Православної Церкви.
   1928 – в с.Великий Раковець Збаразького району народився науковець, краєзнавець, громадський діяч Олег Козубський.
   1965 – помер український письменник, літературознавець, педагог, кандидат філологічних наук, уродженець Тернопільщини Денис Лукіянович. Автор збірок оповідань «Ескізи і оповідання», «Новели», повістей «Від кривди», «За Кадильну», «Я - з більшістю», літературно-критичних праць про творчість Т. Шевченка, І. Франка, О. Кобилянської, Н. Кобринської.
   2001 – в Австралії помер єпископ УГКЦ, уродженець Збаража владика Іван Прашко.
   2015 – поблизу Дебальцевого Донецької області, під час артилерійського обстрілу, загинув український військовик, молодший сержант 128-ї гірсько-піхотної бригади, уродженець с.Забойки Тернопільського району Дмитро Заплітний. За особисту мужність і героїзм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, посмертно нагороджений орденом «За мужність» ІІІ ступеня. «Почесний громадянин міста Тернополя».
   
Україна

  1797 – помер Антон Головатий, кошовий отаман Чорноморського козацького війська.
  1920 — виставою В. Винниченка «Гріх» у Вінниці відкрився Український драмтеатр імені Івана Франка (тепер – Національний академічний драматичний театр імені Івана Франка).
1920 — помер Панас Мирний, український письменник.
  1935 — народився Леонід Грабовський,  український композитор.
  1992 — національний синьо-жовтий стяг Верховною Радою України затверджено Державним Прапором України.
1992 — Україна встановила дипломатичні відносини з Італією.
  2010 — Президент України Віктор Ющенко указом про вшановування учасників боротьби за незалежність України у ХХ ст. визнав воїнів УПА учасниками боротьби за незалежність України.

Світ
 

  1596 – помер сер Френсіс Дрейк, англійський пірат, навігатор, работоргівець, політик та лицар Британської імперії.
  1855 – по Панамській залізниці від Атлантичного до Тихого океану пройшов перший локомотив.
  1884 – народився Огюст Пікар, швейцарський учений, фізик, дослідник космічних променів, творець стратостатів і батискафів.
  1921 – у Парижі відкритий символічний монумент Невідомому солдату (пам'ятник воїнам, загиблим у Першій світовій війні) у вигляді Тріумфальної арки.
  1951 – помер Карл Ґустав Маннергейм, барон, державний та військовий діяч Фінляндії, маршал (1933), президент Фінляндії (1944).
  1958 – компанія Lego запатентувала вигляд деталей конструктора.
  1955 – народився Ніколя Саркозі, французький державний і політичний діяч, президент Франції у 2007–2012 роках. 
  1981 –  народився Елайджа Вуд, американський кіноактор («Володар перснів»).
  1986 – через 73 секунди після старту, який транслювався в прямому телеефірі, над мисом Канаверал вибухнув американський космічний човник «Челленджер»
  1996 – помер Йосип Бродський, російський поет і есеїст, лауреат Нобелівської премії (1987 рік). 
  2002 – померла Астрід Ліндгрен, шведська письменниця, автор всесвітньовідомих книг для дітей «Карлсон, який живе на даху» та «Пеппі Довгапанчоха».