Замінимо ялинку дідухом

Дата: 22-12-2015, 15:09 | Автор: Творун С.О., канд. іст. наук, доцент ВННІЕ ТНЕУ

 Напередодні Нового року, коли повсюди з’являються ярмарки з продажу новорічних ялинок  (живих і поліетиленових), відчувається потреба вкотре згадати про різдвяно-новорічні традиції наших пращурів, які не нищили зелені насадження заради швидкоминучої втіхи і не засмічували довкілля поліетиленовими двійниками хвойних дерев. А ставили на покуті сплетене з колосся хліба дерево роду – дідух.
 
Дідух – одвічний український символ багатства, сили, моці, здоров’я, тісних родинних стосунків. Він також уособлює єдність поколінь і заступництво предків. А ще дідух  красивіший, не осипається, дешевший по собівартості, повністю утилізується, і найголовніше –  має національний колорит.
 
Чому ж ми міняємо власні  одвічні культурні цінності на примарні чужі? Можливо тому, що багато українців про них просто не знають. А ті, хто  чули про дідуха, бояться, що сплести таке чудо їм буде не під силу.
 
Виявляється зробити дідуха власноруч дуже легко. Найбільше задоволення приносить колективна робота, гуртом  дідуха майструвати швидше і цікавіше.  Подивіться, як це роблять студенти ВННІЕ ТНЕУ і спробуйте самі. У Вас обов’язково вийде, особливо, якщо трішечки відійти від традиційної технології  і скористатися сучасним винаходом – скотчем.
 
1.     Очистимо колоски від листочків.
2.     Складемо колоски в пучки і вирівняємо їх по тому місці, де стебло переходить у колосок.
3.     Зробимо китиці (скріпимо пучки скотчем у двох місцях).
4.     З’єднаємо китиці у вигляді дерева:
4.1для вершечка візьмемо китицю з жита (жито символізує життя);
4.2нижче прикріпимо скотчем ще 3-4 китиці (2-й ярус);
4.3аналогічно зробимо 3-й, 4-й, 5-й яруси, дещо збільшуючи кількість китиць у нижніх ярусах у порівнянні з верхніми. Кількість ярусів може бути довільною.
5        Рівняємо низ (обрізаємо стебла, відступивши від нижнього ярусу на відстань ніжок дідуха).
6        Робимо ніжки (ділимо низ дідуха на три рівні частини і обмотуємо кожну скотчем).
7.  Прикриваємо місця, з’єднані скотчем стрічкою солом’яного кольору.
 
 
Дідух вийшов дуже симпатичним, а із залишків соломи наші студенти зробили традиційну різдвяну прикрасу оселі – ажурного солом’яного павучка. Підвісимо його до стелі і хай снує добро в новому 2016 році.
 
Надіємося наші світлини допоможуть Вам зробити дідуха, а якщо потрібна буде консультація, звертайтеся у ВННІЕ ТНЕУ, ми з радістю допоможемо Вам засвоїти народні технології і відчути себе нащадками талановитого народу з багатою і давньою культурою. 
 
З прийдешнім Новим роком і Різдвом Христовим!