» » Відбувся V Міжвузівський дебатний турнір з прав людини

Відбувся V Міжвузівський дебатний турнір з прав людини

Дата: 14-12-2015, 16:27 | Автор: Відділ інформації та зв'язків з громадськістю

 9-11 грудня 2015 року на базі Національної академії прокуратури України (м.Київ) відбувся V Міжвузівський  відкритий дебатний турнір «Хабарництво і корупція – стоп!», де команда  Юридичної клініки Тернопільського національного економічного університету у складі керівника – Коруц Уляни Зіновіївни, учасників – Іванюк Вікторії та Різник Діани здобула 2 місце.
 
На початку турніру з вітальним словом до учасників звернулися співорганізатори турніру – Андрій Галай, доктор юридичних наук, професор Національної академії прокуратури України, Микола Сіома, виконавчий директор Української фундації правової допомоги та Дмитро Філіпенко, директор Американської асоціації юристів. Експерти побажали учасникам успіхів та оголосили організаційні моменти проведення турніру.
 
За право вийти у півфінал змагалися:
 
Юридична клініка ДВНЗ «Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника»;
Юридична клініка Київського національного університету права;
Юридична клініка Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого;
 Юридична клініка Національного університету кораблебудування імені адмірала Макарова;
Юридична клініка Львівського державного університету внутрішніх справ;
Юридична клініка Національної академії внутрішніх справ;
Юридична клініка Дніпропетровського НУ ім. Олеся Гончара;
 Правнича клініка НУ «Києво-Могилянська академія»;
Юридична клініка «Ad Astra» Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки;
Юридична клініка КНЕУ імені Вадима Гетьмана «Соціальна справедливість»;
Юридична клініка Тернопільського національного економічного університету;
Навчально-практична лабораторія «Юридична клініка «Національного університету ДПС України.
 
Оцінювали знання та вміння учасників компетентне журі: представники громадських організацій Українська фундація правової допомоги та Американська асоціація юристів; юридичних фірм «Марченко Даневич» і адвокатського об’єднання «Юскутум», адвокат системи безоплатної правової допомоги та представники Академії прокуратури України (яка надала приміщення для проведення заходу).
 
Критеріями оцінки були вміння вдало побудувати власні питання та відповіді, аргументованість власної позиції та відкидання аргументів опонентів, ораторський критерій (побудова виступу, використання риторичних прийомів, дотепність тощо) та інші  критерії (дотримання регламенту, етика, робота команди тощо). Основним критерієм згідно положення про проведення турніру була аргументованість позиції.
                                 
Таким чином, після чвертьфіналу суддівською колегією було визначено учасників наступного раунду. Ними стали ЮК НУ ЮА ім. Ярослава Мудрого, Дніпропетровського НУ ім. Гончара, Тернопільського НЕУ, Прикарпатського університету ім. Стефаника, Львівського ДУВС, Київського НЕУ.
 
У фінал ввійшли команда Юридичної клініки Тернопільського національного економічного університету та Юридичної клініки Дніпропетровського НУ ім. Олеся Гончара.
 
Для нас – це не лише 2-ге призове місце у такому важливому та почесному турнірі, а й в першу чергу: неоціненний досвід, практика, можливість нових знайомств та спілкування із авторитетними особистостями; це високий рівень організації, проведення конкурсу; це доступність, відкритість і щирість у спілкуванні та обміні досвідом та знаннями. За це надзвичайно велика подяка ініціаторам заходу,  організаторам, відповідальним особам, спікерам, учасникам.
 
Дебатний  турнір організовано Українською фундацією правової допомоги спільно з Американською асоціацією юристів, Прокурорською юридичною клінікою, Асоціацією юридичних клінік. Захід відбувся в рамках реалізації проекту з протидії хабарництва в Україні, що реалізується Американською асоціацією юристів спільно з Українською Фундацією Правової Допомоги та Рухом «Ні хабарництву! Я не даю і не беру хабарів» за підтримки Програми «UK-UA: Підтримка реформ в Україні» та за фінансової підтримки Уряду Великої Британії.