» » Відбулась презентація українсько-німецької факультет-програми ННІМЕВ ім. Б. Д. Гаврилишина ТНЕУ та програм фонду Роберта Боша для вчителів з німецької мови Тернополя та Тернопільській області

Відбулась презентація українсько-німецької факультет-програми ННІМЕВ ім. Б. Д. Гаврилишина ТНЕУ та програм фонду Роберта Боша для вчителів з німецької мови Тернополя та Тернопільській області

Дата: 2-12-2015, 14:34 | Автор:

 
    12 та 26 листопада 2015 року в Тернопільському обласному комунальному інституті післядипломної педагогічної освіти для вчителів німецької мови загальноосвітніх шкіл та навчально-виховних закладів нового типу відбулись 2 презентації. Презентаційна доповідь к.е.н., доцента кафедри міжнародної економіки Рожко А.О. торкалась особливостей та можливостей навчання за українсько-німецькою факультет-програмою Навчально-наукового інституту міжнародних економічних відносин ім. Б.Д. Гаврилишина. Під час виступу Рожко А.О. висвітлила основні віхи співробітництва Тернопільського національного економічного університету та Дрезденського технічного університету, а також представила нові вектори міжнародного освітньо-наукового українсько-німецького партнерства. У вчителів, присутніх на презентації, виникло багато питань щодо особливостей навчання на першому курсі та вимог до мовної підготовки школярів. Зокрема було підкреслено, що безумовним атрактором для потенційних абітурієнтів є безкоштовна можливість інтенсивно вивчати в університеті німецьку мову з перших днів навчання, адже пропозиція німецької мови як іноземної у загальноосвітніх школах України щороку зменшується, а опанування її як другої іноземної є недостатньо вмотивованим для школярів. В умовах, коли в Україні стрімко збільшуються грантові та стипендіальні пропозиції як з боку німецького уряду, так і зі сторони різноманітних німецьких фондів для різних профілей навчання (економіка, право, мистецтво, журналістика, медицина), надзвичайно важливо підвищувати мотивацію учнів до вивчення саме німецької мови у школі та в університеті.
    Друга доповідь була представлена лектором фонду Роберта Боша, що впродовж 2015-2016 років перебуває в ТНЕУ, Сюзанн Хартляйб. Під час виступу лектор окреслила основні цілі перебування лекторів фонду закордоном у приймаючих країнах, серед яких більшість країн СНД, а також Середньої Азії, Далекосхідного регіону. Цікавим для присутніх виявилась пропозиція лектора поглибити співпрацю з вчителями шкіл через організацію різноманітних заходів і проектів у школах Тернополя та Тернопільської області. Адже, починаючи з жовтня 2015 року в рамках українсько-німецької факультет-програми ННІМЕВ ім. Б.Д Гаврилишина функціонує розмовний німецькомовний клуб, який являє собою суттєву мовну підтримку студентам та викладачам, слугує платформою для реалізації цікавих проектів та інших мультикультурних ініціатив.
    Розмовний клуб для школярів і студентів проводиться щовівторка о 16.00 в ауд. 47 ТНЕУ (бульвар Шевченка, 9), а викладачі й вчителі радо запрошуються до спільних засідань щосереди о 17.30 в читальний зал бібліотеки ТНЕУ (вул. Бережанська, 4).
Фотозвіт:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  Автор – заступник директора інституту – керівник українсько-німецької факультет-програми ННІМЕВ ім. Б. Д. Гаврилишина Рожко А.О.