Міжнародний день філософії

Дата: 18-11-2015, 09:49 | Автор: Гончарук Т. В., професор, д.філос.н, завідувач кафедри філософії та політології ТНЕУ

 «Що є філософія? Відповідь: перебувати на самоті із собою, із собою вміти вести розмову”. Григорій Сковорода
 
Починаючи з 2002 року, за регламентом ЮНЕСКО в третій четвер листопада в Україні відзначається Міжнародний день філософії (Всесвітній День Філософії).
 
Генеральний директор ЮНЕСКО Коітіро Мацуура (2004) запропонував у цей день поміркувати про те, що ми робимо, які наші дії, чому ми чинимо так, а не інакше, критично подивитися на те, якими ми стали, нехай цей день стане днем роздумів над етичними наслідками наших вчинків, над тими результатами наших рішень, яких ми не очікували. Сьогодні варто всім звернутися до філософії, до обговорення глобальних соціо-культурних перетворень, які проходять зараз, долучати людей до філософської спадщини, стимулювати до дискусій та обговорень тем, які постають сьогодні перед соціуом.
 
Щорічно кафедра філософії та політології нашого університету бере участь у святкуванні Всесвітнього Дня Філософії. Під керівництво завідувача кафедри філософії та політології професора, д.філос.н. Тетяни Вікторівни Гончарук було організовано та проведено наукову студентську конференцію на тему: «Людиновимірна сутність економіки». Участь у конференції взяли студенти всіх факультетів ТНЕУ. Студентські наукові роботи, які були виголошені упродовж заходу, будуть надруковані у кафедральному збірнику «Світоглядні та соціокультурні засади формування модерної нації».
 
З ініціативи доцента кафедри Гнасевич Н.В. на юридичному факультеті та факультеті комп’ютерних інформаційних технологій було проведено філософську олімпіаду.
 
Для студентів груп СР-11, ПС-11, ДІД-11 та ДІД-12 доцент Шумка М.Л. прочитала лекцію на тему: «Філософія для життя».
 
Студенти факультетів економіки і управління, обліку та аудиту разом і викладачем Н.В. Джуглою взяли участь у дискусії на тему: «Не до успіху прагни, а до того, щоб твоє життя мало смисл» (Альберт Ейнштейн).
 
Цікавим та змістовним було заняття під керівництвом доцента Р.Ю. Чигура, який організував перегляд кінофрагментів майстрів українського кіно – Миколайчука, Параджанова, Іллєнка про долю людини і нації, співвідношення вічного і повсякденного, минуле України.
 
Викладачі кафедри філософії та політології намагалися зробити філософію ближчою кожному, усім тим, хто прагне досліджувати фундаметальні істини, критично мислити, працювати творчо, цікавитись самим собою та світом, у якому ми живемо.