» » Майстер-клас із виготовлення ляльки-мотанки «Секрети українського лялькарства»

Майстер-клас із виготовлення ляльки-мотанки «Секрети українського лялькарства»

Дата: 12-11-2015, 14:57 | Автор: Відділ гуманітарної освіти та виховання

10 листопада 2015 року у виставковій залі Тернопільського національного економічного університету пройшов майстер-клас для студентів університету із виготовлення ляльки-мотанки «Секрети українського лялькарства». Організатором заходу став відділ гуманітарної освіти та виховання ТНЕУ. Майстер-клас провела відома тернопільська мисткиня – Наталія Кіндрацька. Наталія Михайлівна виготовляє ляльки-мотанки близько 18 років і, коли почула про те, що у Львові створили красуню у два метри, вирішила перевершити майстрів із «міста Лева» і зробила ляльку-мотанку зростом у більш як два метри тридцять сантиметрів.
Розпочала свою зустріч майстриня із огляду виставки «Лялька-мотанка – берегиня роду», на якій свої ляльки-мотанки, авторські та портретні ляльки представили 18 майстринь м. Тернополя та Тернопільщини.
Пані Наталя розповіла про історію виникнення та традиції створення ляльки-мотанки.
Майстриня ніколи не сідає за виготовлення ляльки в поганому настрої, адже це вплине на дію ляльки-мотанки і відверне від її господаря удачу і щастя. Помічено, що діти-сироти, які пройшли майстер-класи з виготовлення ляльки, стають врівноваженішими і, разом з тим, вони, роблячи свою лялечку, формують образ своєї майбутньої матері. Для процесу заспокоєння після трудового дня, або в період не надто приємних змін у житті Наталія Кіндрацька рекомендує зайнятися рукоділлям, а саме виготовленням ляльок-мотанок, адже в процесі створення ми отримуємо душевну рівновагу, спокій, відчуття гармонії зі світом.
На сьогоднішній день ляльки, створені Наталією Кіндрацькою, «оберігають» своїх господарів не тільки в Україні, а й у Італії, Португалії, Франції, Польщі, Америці та Греції. Багато ляльок створено як подарунки-обереги для різних відділень дитячих лікарень міста Тернополя та України.
На майстер-класі студенти ФОА, ФЕУ, КЕПІТ, ЮФ та працівники університету мали змогу власноручно зробити свою ляльку-мотанку. Виготовлення української традиційної ляльки виявилося настільки цікавим і пізнавальним, що кожен учасник заходу поніс із собою відчуття причетності до великої справи відродження свого рідного, українського.