» » Відбулося відкриття виставки «Лялька-мотанка – берегиня роду»

Відбулося відкриття виставки «Лялька-мотанка – берегиня роду»

Дата: 12-11-2015, 12:22 | Автор: Відділ гуманітарної освіти та виховання

У Тернопільському національному економічному університеті 9 листопада 2015 року відбулося урочисте відкриття виставки «Лялька-мотанка – берегиня роду». Розпочав свято ансамбль бандуристок «Калинове намисто», у виконанні якого прозвучала пісня «Єднаймося, люба родино!».
 
На захід завітали поважні гості: проректор з науково-педагогічної роботи ТНЕУ, професор Василь Ярославович Брич, відомий етнограф, волонтер, знавець українських традицій та звичаїв Лілія Мусіхіна, голова міського методичного об’єднання вчителів трудового навчання Людмила Львівна Репіленко, відома у нашому краї мисткиня, колекціонерка Віра Григорівна Матковська, кандидат історичних наук, доцент кафедри документознавства, інформаційної діяльності та українознавства ТНЕУ, відомий культуролог Надія Іванівна Білик.
 
Здавна у кожній родині лялька-мотанка була символом мудрості, матері-прародительниці та зв’язку між поколіннями, берегинею роду. Це одна із найдревніших іграшок і сакральних істот нашого народу, якій тисячі років.
 
Ми радіємо, що живемо серед таких щедрих душею і талантом людей, наших краянок, які любов до всього рідного та дорогого передають мистецтвом створення української ляльки-мотанки, авторської, портретної ляльки. Це народні майстрині Тернопільщини, які з великим задоволенням відгукнулися на пропозицію університету взяти участь у нашій виставці.
 
Осягнути всю глибінь народних витоків усіх запросила солістка гурту «Кралечки» нашого університету Роксолана Залізняк. Свій чарівний спів подарувала присутнім лауреат Всеукраїнського фестивалю-конкурсу «Пісенний вернісаж-2014» Вікторія Ярема, а також лауреат Всеукраїнських фестивалів-конкурсів Тетяна Шарган.
 
Зі щирим привітанням перед присутніми виступили народна майстриня, майстер народних художніх промислів, член Національної спілки майстрів народного мистецтва України Людмила Павлова, Голова Міжнародного благодійного фонду «Українська сім’я», директор центру культурного виховання «Галицька Перлина», громадська діячка, майстриня Наталія Кіндрацька, а також відомий етнограф, волонтер, громадська діячка, письменниця Лілія Мусіхіна.
 
Усім учасникам виставки були вручені подяки від ректора ТНЕУ, професора А.І. Крисоватого, а також квіти – від первинної профспілкової організації студентів ТНЕУ. Подяки та квіти вручив проректор з науково-педагогічної роботи ТНЕУ, професор Василь Ярославович Брич.
 
На завершення Владислав Вальків заспівав пісню «Є в тебе все», що вселяє надію у те, що країна з такими талановитими, обдарованими, закоханими у рідну земля людьми буде щасливою!