» » На юридичному факультеті відбувся круглий стіл «Запобігання корупції у приватній сфері»

На юридичному факультеті відбувся круглий стіл «Запобігання корупції у приватній сфері»

Дата: 9-11-2015, 16:00 | Автор: Відділ інформації та зв'язків з громадськістю

06 листопада 2015 року в стінах юридичного факультету Тернопільського національного економічного університету відбувся круглий стіл «Запобігання корупції у приватній сфері», співорганізаторами якого також виступили Тернопільське відділення Асоціації правників України та Тернопільська міська громадська організація «Правозахисна організація «Аквітас».
Актуальність обраної теми зумовлена подіями, які відбуваються у нашій країні і дають підстави стверджувати, що масштаби поширення корупції становлять значну небезпеку для реалізації принципів верховенства права та верховенства закону. Корупція в Україні, незважаючи на зміну політичної еліти і постійне оновлення антикорупційного законодавства, не зменшилася, а в деяких сферах навіть зросла на 5-18%. Про це свідчить порівняльний аналіз досліджень рівнів корупції в Україні, які проводилися компаніями Transparency International, Gallup International та Центр Разумкова у 2013-2015 роках. Це, зокрема, негативно впливає на темпи економічного розвитку, умови ведення бізнесу та підприємницької діяльності, рівень інвестицій у різні сфери народного господарства.
Метою заходу стало обговорення сутності та системи протидії корупції у приватній сфері, форм, а також заходів запобіжної діяльності у цьому напрямку в сучасних умовах, а також шляхів їх удосконалення.
Було розглянуто проблеми соціальної природи корупції, причини і умови вчинення корупційних діянь у приватній сфері, загально-соціальні та спеціально-кримінологічні заходи запобігання вчинення корупційних правопорушень у приватній сфері та інші.
Про корупційні ризики у сфері надання адміністративних послуг суб’єктам господарювання розповів к.ю.н., в.о. декана юридичного факультету Тернопільського національного економічного університету Сергій Банах, особливу увагу приділивши досвіду зарубіжних країн щодо усунення таких ризиків.
Активну участь в обговоренні питань в межах даної проблеми, і не тільки, взяли як викладачі юридичного факультету (В. Слома, Я. Жукорська, О. Росоляк, Т. Цимбалістий, О. Яремко, А. Баран, А. Грубінко, В. Ухач, М. Кравчук та інші), так і практики. Зокрема, суддя судової палати у кримінальних справах Тернопільського міськрайонного суду Тернопільської області Петро Гуменний, суддя господарського суду Тернопільської області Іван Шумський, старший прокурор відділу прокуратури Тернопільської області Віктор Оскоріп, представник УМВС України в Тернопільській області Ігор Кульчицький тощо.
Модератором заходу була Валентина Кравчук, к.ю.н., доц., доцент кафедри теорії та історії держави і права юридичного факультету Тернопільського національного економічного університету, член ТМГО «Правозахисна організація «Аквітас».