Студенти ФЕУ побували у музеї

Дата: 5-11-2015, 11:13 | Автор: Відділ гуманітарної освіти та виховання

 Третього листопада 2015 року студенти факультету економіки та управління ТНЕУ побували на екскурсії в Тернопільському історико-меморіальному музеї політичних в’язнів, яку провів старший науковий співробітник музею, громадсько-політичний діяч і політв’язень Ігор Андрійович Олещук. 

Студенти факультету економіки та управління були задоволені екскурсією, бо багато цікавого дізналися про музей, його експонати, а також засуджених, котрі перебували у «камерах смерті» для того, щоб ми з вами мали вільну Україну. Варто зазначити, що «Історико-меморіальний музей політичних в’язнів» як відділ Тернопільського обласного краєзнавчого музею відкрито й освячено 14 жовтня 1996 року на свято Покрови Пресвятої Богородиці. Ідея створення музею належить краєзнавцю, археологу, директору Інституту національного відродження — Ігорю Ґереті. Його підтримали колишній директор Тернопільського обласного краєзнавчого музею Венедикт Лавренюк, обласна Спілка політв'язнів і репресованих та обласне товариство «Меморіал» імені Василя Стуса. Власне тоді і було відкрито першу експозицію, яка розміщувалась лише у кількох камерах.
 
Станом на сьогодні виставкові зали музею розміщені у 28-ми камерах колишнього слідчого ізолятора радянської спецслужби. Будівля, в якій знаходиться музей, розміщена на вулиці Коперника, 1 та була побудована на базі підвалів будинків XVII та XIX століть у 1944-1947 роках німецькими військовополоненими. Цікавим є той факт, що серед експонатів — карта СРСР із зазначенням місць розташування спеціальних таборів, копія посмертної маски Степана Бандери, автентичний бронежилет Ярослава Стецька, стенди життєписів керівників збройного підпілля: Дмитра Клячківського, Омеляна Польового, Василя Сидора, Романа Шухевича та інших, речі політв'язнів, фотографії та біографії провідників ОУН і УПА, листівки 1940-1950 років, світлини з унікального фотоархіву УПА, знайденого 1999 року в Івано-Франківській області, матеріали про репресії 1939-1941 років у Західній Україні.
 
Ми пишаємося, що маємо захисників на зразок упівців, січових стрільців, а також новітніх героїв України, котрі своїм життєвим прикладом наближають до нас ту Україну, яку кожен з нас мріє бачити.
 
Слава Україні! Героям слава!