» » Засідання Верховної Ради провели студенти факультету банківського бізнесу

Засідання Верховної Ради провели студенти факультету банківського бізнесу

Дата: 4-11-2015, 14:19 | Автор: студентка групи ФБС-41 Марія Вільшанська

 Лекцію з дисципліни «Банківська система» провели для студентів 4 курсу у досить незвичному та цікавому форматі, а саме як відкрите засідання Верховної Ради на тему: «Системні проекти міжнародних організацій для розвитку України». Організаторами та ініціаторами саме такого способу проведення лекції стали к.е.н., доцент О.О. Іващук та к.е.н. та старший викладач Т.Б. Стечишин. Відвідали даний захід і викладачі на чолі із завідувачем кафедри банківської справи, д.е.н., професором О. В. Дзюблюком, які виконували роль  міжнародних спостерігачів.
 
Зі вступним словом виступила лектор з даної дисципліни Ольга Олегівна Іващук, наголосивши на актуальності обраної тематики, оскільки у сучасній системі міжнародних відносин ресурси міжнародних фінансових організацій, за умови їх ефективного використання, є важливим джерелом ресурсного забезпечення реалізації пріоритетних проектів та завдань соціального та економічного розвитку, інструментом інституційних перетворень та міжнародної інтеграції.
 
Відкрив засідання та привітав «депутатів», «міністрів» та «представників міжнародних організацій» голова «Верховної Ради» Олег Сивик. Першим із проектом про надання чергового траншу за «Програмою розширеного фінансування EFF» виступив голова «Міжнародного валютного фонду» Олександр Аврамчук. Доповідач зауважив, що головними умовами, обов’язковими для виконання з боку України є: проведення приватизації 5 державних підприємств; створення спеціалізованого підрозділу антикорупційної прокуратури, відповідального за нагляд над розслідуванням Національного антикорупційного бюро; відновлення стабільності та довіри у фінансовому секторі та забезпечення фінансового оздоровлення Нафтогазу України.
 
Другою до доповіді було запрошено голову «Єропейського банку реконструкції та розвитку» Ірину Сергійчук. Проектом, який запропонувала до розгляду дана міжнародна асоціація є створення Південного зернового терміналу. Студентка акцентувала увагу на цільовому спрямуванні проекту, а саме вирішення існуючої нестачі сучасного обладнання для обробки зерна в портах України. Згідно умов даного проекту, держава зобов'язана перед початком будівництва нового терміналу забезпечити відповідні глибини біля причалів та підписати меморандум про співпрацю, який визначатиме терміни виконання технічних параметрів проекту.
 
Третьою виступила голова «Міжнародного банку реконструкції та розвитку» Тетяна Табака із проектом реконструкції автомобільної дороги державного значення. Доповідач детально проаналізувала мету проекту, тобто його призначення, що полягає у поліпшенні транспортного сполучення та підвищенні безпеки дорожнього руху на окремих ділянках східно-західної автомобільної дороги М-03 від Полтави до Харкова, а також поліпшення фінансування дорожніх робіт та послуг з обслуговування доріг на окремих ділянках мережі національних доріг в Україні.
 
Четвертою свій проект про трансформацію системи централізованого теплопостачання в Україні представила «Міжнародна асоціація розвитку». Марія Вільшанська, як голова даної організації зосередила увагу присутніх на передумовах впровадження проекту. У доповіді зазначалося, що протягом наступних десятиліть очікується суттєве зростання попиту на енергію, а енергоефективність, як один із найбільш економічно доцільних методів зменшення енергоспоживання та викидів парникових газів, дедалі більше стає ключовим пріоритетом для урядів у всьому регіоні. Реалізація проекту спрямована на поліпшення енергоефективності 10 теплоенергетичних компаній у всій країні з метою поліпшення послуг з теплопостачання для 3 млн. споживачів, заощадження енергії, зменшення шкідливих викидів в атмосферу.
 
Після представлення проектів «Міжнародними організаціями», «Міністри» економіки, фінансів, закордонних справ, регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України, а також «Голова Національного банку України» виступили із коментарями, зауваженнями та обґрунтуванням важливості та доцільності окремих проектів. «Народні депутати» у виступах наголосили на перевагах та недоліках проектів, термінах їх окупності, сумах необхідних коштів для їх реалізації, а також на важливості обрання проекту із можливістю працевлаштування найбільшої кількості громадян.
 
Здійснивши детальне обговорення та зваживши всі «за» і «проти», народні депутати шляхом голосування обрали проект «Міжнародного валютного фонду» та «Міжнародного банку реконструкції та розвитку», відправивши інших два проекти на доопрацювання в комітети «Верховної Ради».
 
На завершення, Ольга Олегівна Іващук висловила подяку студентам за високий рівень підготовки, змістовні, економічно обґрунтовані та доцільні проекти, жваву дискусію та обговорення.
 
Для усіх присутніх такий формат проведення лекції був надзвичайно цінним досвідом, оскільки студенти відчули усю відповідальність щодо прийняття рішень, які стосуються громадян всієї країни, а також приміряли на себе ролі найвпливовіших людей України та світу.